Odlazak Balkanske Lejdi Makbet

Mirjana Marković preminula u Rusiji u 77. godini
3710 pregleda 2 komentar(a)
Podržavala supruga tokom ratova 1990-ih: Mirjana Marković i Slobodan Milošević
Podržavala supruga tokom ratova 1990-ih: Mirjana Marković i Slobodan Milošević

Mirjana Marković, udovica bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i jedan od osnivača Jugoslovenske levice (JUL) preminula je juče Rusiji u 77. godini.

Markovićeva, koju su strani mediji nazivali Balkanska Lejdi Makbet, nedavno je u Rusiji imala nekoliko operacija, nakon kojih je njeno zdravstveno stanje pogoršano. Uzrok njene smrti juče nije zvanično objavljen.

„Mogu da potvrdim da je Mira Marković preminula“, kazao je za agenciju AFP Milutin Mrkonjić, nekada bliski saradnik Miloševića i porodični prijatelj, bez navođenja detalja. Srpski mediji su prenijeli da je Markovićeva preminula u bolnici u Moskvi.

Markovićeva je pružala konstantnu političku podršku suprugu Slobodanu Miloševiću dok je on bio na čelu zemlje tokom katastrofalnih ratova u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, koji je na kraju okončan NATO bombardovanjem Jugoslavije. Markovićeva je 1994. godine osnovala JUL koji je vladao u koaliciji sa Miloševićevom Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Sadašnji lider SPS-a, srpski šef diplomatije Ivica Dačić, izrazio je saučešće povodom njene smrti. „Možda nijesmo uvijek dijelili iste stavove, ali sam je uvijek poštovao kao suprugu Slobodana Miloševića“, kazao je juče Dačić. Drugi se međutim sjećaju njene uloge i podrške Miloševiću tokom balkanskih ratova. „Bila je sastavni dio njegovog ubilačkog režima, i kao mnogi drugi, pobjegla je od pravde, živeći u egzilu u Rusiji“, napisao je na Tviteru politikolog Jasmin Mujanović.

Markovićeva je 2003, kada je Milošević poslan u Hag da mu se sudi za ratne zločine, otišla u Rusiju, gdje je 2006. godine dobila politički azil.

Srbija je tražila hapšenje Markovićeve, njenog sina Marka i kćerke Marije za zločine počev od korupcije, zloupotrebe položaja do nezakonitog posjedovanja oružja. Vjeruje se da su na stranim računima imali milione eura, navodi Balkan insajt.

Politički azil u Rusiji je dobio i Marko Milošević.

Interpol je za Markovićevom izdao crvenu potjernicu nakon što su srpske vlasti podigle optužnicu za zloupotrebu položaja i nezakonito miješanje. Rusija je odbila da je izruči.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Mira Marković osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli državnih stanova i naložio ponovno suđenje.

Pored optužbi za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, Markovićeva je u medijima nezvanično pominjana kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije, te kao organizator grupe za šverc cigareta, ali povodom tih navoda nikada nije saslušana.

Četvorica bivših pripadnika srpske službe državne bezbjednosti osuđeni su 5. aprila za ubistvo Ćuruvije, ali nalogodavci tog zločina nikada nijesu krivično gonjeni.

Slobodan Milošević je preminuo u zatvorskoj ćeliji u Hagu u martu 2006. godine.

Bonus video: