"NEMA KOORDINACIJE"

Tači i Haradinaj se pet mjeseci nijesu sastali

Dijalog između Kosova i Srbije je centralna tema Samita u Berlinu
452 pregleda 0 komentar(a)
Haradinaj, Foto: ARMENIJA ZAJMI BESEVIC
Haradinaj, Foto: ARMENIJA ZAJMI BESEVIC
Ažurirano: 18.04.2019. 11:58h

Već pet mjeseci nema sastanka "oči u oči" između dvojice najviših zvaničnika Kosova, predsjednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, rekao je za Koha ditore izvor iz Vlade Kosova.

Takav se sastanak prema tom izvoru neće dogoditi ni pred Berlinski samit koji su za 29. april sazvali njemačka kancelarka Angela Markel i predsjednik Francuske i na kojem učestvuju dvojica zvaničnika Kosova.

"Do sada nema koordinacije i ne očekujem da će ga biti i pred put za Berlin", kazao je izvor dnevnika i dodao da čak ne vjeruje da će putovati zajedno.

Dijalog između Kosova i Srbije je centralna tema Samita.

Srbija je odlučila da ne učestvuje u pregovorima dok Kosovo ne ukine takse koje su uspostavljene za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahtijeva da se prvo postigne sporazum o međusobnom priznanju dvije zemlje da bi takse bile ukinute.

Do "zamrzavanja" odnosa Tačija i Haradinaja došlo je zbog suprotnog stava oko razgraničenja, odnosno korekcije granica na čemu je Tači insistirao dok se Haradinaj tome izričito suprostavljao.

Dnevnik je pitao kabinete predsjednika i premijera da li je bilo sastanka na kojem je došlo do koordinacije stavova dvojice institucionalnih lidera Kosova ali nije dobio odgovor.

Preporučujemo za Vas