Bregu: Zaustaviti nasilje nad ženama na društvenim mrežama

„RCC je spreman da pruži pomoć zajedničkom naporu regiona da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koji će se baviti ovim problemom", kazala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu
221 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay

Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama, saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i poručila da se takvo ponašanje mora zaustaviti.

Evropska komisija je nedavno započela kampanju pod nazivom 'DigitalRespect4Her' (Digitalno poštovanje za nju) u cilju podizanja svijesti o nasilju nad ženama na internetu i promovisanja dobrih praksi u borbi protiv tog problema.

„Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama. Oko 45 odsto stanovnika Jugoistočne Evrope svakodnevno koristi društvene mreže“, kazala je Bregu.

Ona je poručila da vlade moraju ozbiljno razmisliti o pravnim okvirima kojima bi se zaustavilo virtuelno, odnosno nasilje na internetu, a da se pri tome ne ugrožava sloboda govor.

Prema riječima Bregu, uhođenje preko interneta ustaljeni je način nasilnog ponašanja.

„RCC je spreman da pruži pomoć zajedničkom naporu regiona da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koji će se baviti ovim problemom", kazala je Bregu.

Evropska komesarka za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost, Vera Jurova, kazala je da žele da svaka žena ima osjećaj slobode govora na internetu, bez ikakvog straha.

„Ne možemo sjedjeti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i djevojčice na internetu,“ poručila je Jurova.

Kako je saopšteno iz RCC-a, stvarnost je često drugačija - virtuelno nasilje se širi društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, internet forumima, internet stranicama za dijeljenje video sadržaja ili video igrama.

„Nasilje na internetu može prouzrokovati psihološke, psihičke, seksualne i ekonomske poteškoće. Može ućutkati žene i smanjiti njihovo prisustvo na internetu“, zaključili su iz RCC-a.

Bonus video: