Vučić: Razgovori o Kosovu biće nastavljeni u užem formatu, Đukanović bio više nego korektan

On je kazao da su Albanci imali stav da Srbija mora da prizna Kosovo, da neće biti nikakve autonomije za Srbe na Kosovu, da neće biti nikakve nove Republike Srpske, niti izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština
6608 pregleda 3 komentar(a)
Merkel i Makron dočekuju Vučića i premijerku Srbije Anu Brnabić, Foto: Reuters
Merkel i Makron dočekuju Vučića i premijerku Srbije Anu Brnabić, Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je zaključak samita u Berlinu da razgovori u vezi s kosovskim pitanjem budu nastavljeni u užem formatu, uz posredstvo EU, Njemačke i Francuske.

"Suština je da ćemo prije samita u Poznanju u okviru Berlinskog procesa imati novi sastanak u Parizu, mislim 1. ili 2. jula, gdje ćemo pokušati da pronađemo rješenja za nastavak dijaloga", rekao je Vučić novinarima po završetku samita.

On je kazao da su Albanci imali stav da Srbija mora da prizna Kosovo, da neće biti nikakve autonomije za Srbe na Kosovu, da neće biti nikakve nove Republike Srpske, niti izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština.

Vučić je kazao da Srbija danas nije imala nijedan uslov osim da budu povučene kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da su "neki drugi smatrali da je važnije od dijaloga da ostanu takse".

On je dodao da se u jednom danu vidjelo "sve ono što se krilo ispod žita".

"Danas smo mogli da vidimo ko u regionu ima kakav odnos prema Srbiji i Kosovu, iznenadili smo se oštrinom kojom su govorili Albanci sa Kosova. Iznenadili smo se oštrinom i žestinom napada kojom su govorili i protiv Republike Srpske, posebno u prvom obraćanju (predsjedavajući Saveta ministara BiH Denis) Zvizdić", rekao je Vučić.

Kazao je da je reagovao na Zvizdićevo obraćanje i rekao da Republika Srpska "nije loša, već dejtonska tvorevina".

Predsjednik Srbije je naveo da su predstavnici Slovenije i Hrvatske bili korektni i da "nema šta da im zamjeri", kao ni predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je, kako je rekao bio više nego korektan uprkos minimalnim neslaganjima i imajući u vidu da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

Vučić je rekao da je srpska delegacija u Berlinu imala seriju teških sastanaka i izrazio zahvalnost na angažmanu organizatorima samita, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu.

"Merkel i Makron su bili vrlo racionalni, odgovorno su se ponašali, pokušavali su da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu. Nije fer prema njima da pričamo ko su bili ti koji su sve odbijali", naveo je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da ne zna da li će Merkel i Makron izaći sa nekim zaključcima samita i dodao da nije bilo nikakvog glasanja.

Naveo je da su Makron i Merkel pokazali koliko žele stabilnost na Zapadnom Balkanu i da misli da su "razumjeli koliko je teška situacija" u tom regionu.

Upitan da li su Merkel i Makron tražili ukidanje taksi od kosovskih predstavnika, Vučić je kazao da su "svi to tražili" i dodao da su njemačka kancelarka i francuski predsjednik "veoma posvećeni pronalaženju izlaza iz ćorsokaka".

Naveo je da bi volio da je pokrenut dijalog, i da nije srećan zbog toga što ostaje status kvo, jer Srbija "u ovom trenutku nije imala partnera za odgovornu i ozbiljnu igru".

"Ja ne mislim da je propalo bilo šta, ali čuda se u životu ne dešavaju. Nalazimo se u teškoj situaciji, sam angažman Merkel i Makrona je veoma važan i pokazuje njihovu opredijeljenost da čuvaju mir na Zapadnom Balkanu, a time i u Evropi", dodao je Vučić.

Bonus video: