Protest u Beogradu: Formirana Slobodna zona u Pionirskom parku

Branislav Lečić je pozvao Vučića da objavi svoj plan o razgraničenju na Kosovu i da objasni građanima kakve će to posljedice trpjeti što je ta ideja, kako tvrdi, odbijena
2361 pregleda 1 komentar(a)
Večeras sa protestne šetnje, Foto: EMIL VAS/Beta
Večeras sa protestne šetnje, Foto: EMIL VAS/Beta
Ažurirano: 04.05.2019. 21:22h

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" su nakon protestne šetnje u centru Beograda, formirali takozvanu "Slobodnu zonu" u Pionirskom parku kod Predsjedništva Srbije i najavili da će svako veče čitati "slobodne vijesti".

Nakon što je na Terazijama govorio glumac Branislav Lečić, oformljena je kolona učesnika skupa koji su krenuli u šetnju.

Oni su velikim aplauzom uputili simboličnu podršku vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu ispred sjedišta REM-a kod zgrade Doma sindikata, nakon čega su prošetali pored Skupštine Srbije, pored zgrade Londona i Ulicom kralja Milana stigli do zgrade Predsjedništva Srbije.

Sa kamiona sa ozvučenjem ispred Predsedništva su pročitane takozvane slobodne vijesti o stanju u srpskim medijima, o štrajku Maje Pavlović a komentarisane su i pojedine izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ostalih visokih zvaničnika.

U Pionirskom parku podignut je šator, gdje građani razgovaraju sa predstavnicima opozicije. Veliki dio parka u blizini šatora je natopljen vodom iz prskalica za polivanje koje neprekidno rade.

Protest je počeo večeras nešto poslije 18 časova, kada se građanima na platou ispred Terazijske česme obratio Branislav Lečić koji je pružio podršku Maji Pavlović i zamjerio vlastima što su sastanak sa njom zakazali tek za utorak. Lečić je pozvao predsjednika Srbije Aleksadra Vučića da objavi svoj plan o razgraničenju na Kosovu i da objasni građanima kakve će to posljedice trpjeti što je ta ideja, kako tvrdi, odbijena. Poručio je i da buduća vlast neće biti po principu "sjaše Kurta da uzjaše Murta", jer će u tom slučaju ponovo biti na ulici, jer nikome više neće biti dozvoljeno da građanima ukine slobodu.

"Šesti oktobar desiće se", kazao je Lečić.

Bonus video: