Čanak o Rusiji: Nakon Crne Gore na meti Makedonija

Makedonski mediji juče su prenijeli da je Rusija upozorila Makedoniju će njeno priključivanje NATO-u imati negativne posljedice na bilateralne odnose sa Rusijom i regionalnu bezbjednost
18 komentar(a)
Nenad Čanak, Foto: B92
Nenad Čanak, Foto: B92
Ažurirano: 21.03.2018. 12:36h

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocijenio je danas da zvanična Rusija, poslije neuspjelog državnog udara i pokušaja nasilnog zbacivanja vlasti u Crnoj Gori, koncentriše svoj pritisak na Makedoniju.

Čanak je osudio, kako je naveo u pisanoj izjavi, "najnovije prijetnje i pritiske koje ruska diplomatija upućuje Makedoniji".

Makedonski mediji juče su prenijeli da je Rusija upozorila Makedoniju će njeno priključivanje NATO-u imati negativne posljedice na bilateralne odnose sa Rusijom i regionalnu bezbjednost.

Čanak je uputio podršku makedonskom premijeru i predsjedniku Socijaldemokratskog saveza Zoranu Zaevu, za "napore koje ulaže u izgradnju demokratskog i građanskog društva", kao i "snažnu podršku" spoljnopolitičkoj orijentaciji nove makedonske vlade koja "ulaže velike napore u cilju postizanja mira sa svim svojim susedima".

"Od posebnog značaja su pregovori o imenu Makedonije koje bi bilo prihvatljivo svim njenim susjedima", naveo je Čanak.

Dodao je da je ubrzan proces evroatlantskih integracija i poziv za ulazak u NATO od ključne važnosti za stabilizaciju prilika u Makedoniji i postizanje demokratskog i razvijenog Balkana.

"Zbog toga su svi pritisci iz Rusije ili neke druge zemlje, koji vode ka zaoštravanju odnosa ili destabilizaciji prilika u regionu, direktan akt protiv interesa društava i svakog pojedinca u jugoistočnoj Evropi", ocjenio je Čanak.

Bonus video: