DEMONSTRANTI TRAŽE PRIJEVREMENE IZBORE

Više ranjenih u sukobima demonstrana i policije u Tirani

Nazvavši politiku opozicije "slijepom”, Rama je istakao da njihovi napadi ne štete vladi nego zemlji
3130 pregleda 12 komentar(a)
Sa protesta u Tirani, Foto: Reuters
Sa protesta u Tirani, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2019. 10:03h

Više desetina ljudi je povrijeđeno u subotu u Albaniji gdje su opozicioni demonstranti bacali molotovljeve koktele na ulaz kancelarije premijera Edija Rame, što je nastavak tromjesečnih protesta u kojima ga pozivaju na ostavku zbog navodne izborne prevare i korupcije.

Uzvikujući "Želimo evropsku Albaniju”, što je moto prodemokratskih protesta iz perioda kad je zemlja srušila komunizam 1990., demonstranti od februara pozivaju na prijevremene izbore pošto su njihovi zastupnici takođe prekinuli veze s parlamentom.

Neki demonstranti bacali su molotovljeve koktele, petarde i boje na ulaz vladine zgrade, a kasnije i na zgradu parlamenta.

Kako prenosi agencija Hina, povrijeđeno je desetak policajaca i nekoliko demonstranata.

Čelnik opozicione Demokratske stranke Lulzim Baša rekao je da su "odlučni da i dalje vode veću i odlučniju bitku sve dok vlada bude držala Albaniju odvojenu od Evrope”.

"Ovdje smo sa zadatkom da oslobodimo Albaniju od kriminala i korupcije, da učinimo Albaniju poput ostatka Evrope”, rekao je Baša pred nekoliko hiljada okupljenih u Tirani.

Kada su se demonstranti premjestili ipred zgradu parlamenta, grupa je nastavila da baca molotovljeve koktele i petarde, na šta je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Nakon četiri sata, demonstranti su se premjestili pred policijsku stanicu kako bi protestovali protiv hapšenja zvaničnika Demokratske stranke.

Nazvavši politiku opozicije "slijepom”, Rama je istakao da njihovi napadi ne štete vladi nego zemlji.

Priznavši napredak, Evropska komisija preporučila je Albaniju za početak pristupnih pregovora prošle godine, ali je Evropski savjet odložio odluku za jun.

Albanija je od 2014. službeni kandidat za ulazak u EU, ali od tada se nalazi na čekanju zbog zabrinutosti evropskih čelnika za funkcionisanja pravne države, poštovanja ljudskih i manjinskih prava, ispunjavanja demokratskih standarda, te brige za zaštitu okoline, navodi Hina.

Preporučujemo za Vas