Selaković: Brutalne laži o susretu Vučića sa vladikama

Generalni sekretar predsjednika Srbije kaže da je u obavezi da reaguje kao čovjek koji je prisustvovao sastanku i kao neko ko je predsjednikov blizak saradnik
4264 pregleda 12 komentar(a)
Selaković, Foto: Betaphoto
Selaković, Foto: Betaphoto

Generalni sekretar predsjednika Srbije, Nikola Selaković, odbacio je danas kao "najbrutalnije laži i neistine" navode u tekstu "Vijesti" pod naslovom "Sukob Amfilohija i Vučića oko državnog udara".

"To su najbrutalnije i najmonstruoznije laži i neistine koje je ikada iko mogao da objavi, a pogotovo kada je u pitanju odnos naše države, države Srbije i SPC", poručio je Selaković u izjavi za Tanjug.

On kaže da je u obavezi da reaguje kao čovjek koji je prisustvovao sastanku predsjednika Srbije sa vladikama i članovima Svetog arhijerejskog Sabora i kao neko ko je predsjednikov blizak saradnik, navodeći da ne pamti da je ikada pročitao brutalnije i veće laži objavljene o jednom događaju čiji je bio svjedok, a kome, kako navodi, može da posvjedoči još oko 50 ljudi koji su bili prisutni.

Prema Selakovićevim riječima, u tekstu "Vijesti" gotovo da ne postoji nijedan jedini pasus, nijedna rečenica, "u kojoj nema laži, u kojoj nema neistine."

"A istina je potpuno suprotna od onoga što je u tom tekstu navedeno. Istina je da je predsjednik Vučić došao da razgovara sa vladikama naše crkve i patrijarhom, da je nekoliko najmanje pet puta u toku toga sastanka rekao da je došao ne da bilo šta traži, već naprotiv da odgovara na njihova pitanja, da razmjenjuje argumente i govori o poziciji naše države po pitanju najvažnijeg državnog pitanja, a to je Kosovo i Metohija", ukazao je Selaković.

Vladike, kako je rekao, nisu bile jedinstvene u svom stavu i nastupali su sa drugačijim pitanjima, sa drugačijim stavovima, ali, kako kaže, "daleko od toga da je tu bilo gluposti koje su pomenute, kao što je mahanje nekim papirima iz tajnih, odnosno službi bezbjednosti, da je tu bilo povišavanja tona ili prozivki po onim osnovama koje su navedene u ovom tekstu".

Selaković objašnjava da je istina da je Vučić od papira izvadio Rezoluciju 1244 i pravilno je citirao, jer se pokazalo da oni koji su je citirali nisu u njenu sadržinu upućeni ili vjerovatno nisu ni pročitali.

Takođe, kako navodi, Vučić je od papira vadio i Briselski sporazum, jer je neko od prisutnih rekao da je Briselskim sporazumom ukinuta svaka srpska škola, svaka ambulanta, ili svaki vrtić na Kosovu južno od Ibra.

"To je potpuno netačno pa ih je argumentima, onim što piše u Briselskom sporazumu uvjeravao u potpuno suprotno, kao i izveštajem o tome koliko je država Srbija od 2014. godine kada je Vučić postao predsjednik Vlade ulagala i koliko ulaže u Kosovo i Metohiju, a u cilju da održi na KiM i naš narod i našu crkvu i na određeni način preko njih i prisustvo naše države", prenosi Selaković.

On ocjenjuje da je sve ostalo što je rečeno u tekstu "Vijesti" pisano očigledno sa ciljem da svađa srpsku državu i srpsku crkvu, da sije razdor među onima koji treba da budu jedinstveni "kada se borimo protiv onoga teškog bremena koje je naslijeđeno iz prošlosti."

"A najžalosnije je što ovakvi tekstovi upravo dolaze od Đilasa i Đilasovog kuma, onih koji bi da iskoriste i srpsku crkvu u obračunu sa politikom koja im je oduzela ogromne privilegije, koja im je onemogućila da na vlasti stiču po 500 miliona eura prometa svojih firmi dok obavljaju visoke državne funkcije i da na takav način pune svoje džepove, lično se bogate, apsolutno ne mareći ni za interese naroda ni za interese države", ocijenio je Selaković.

On je rekao i da upravo zbog takvih ljudi, koji su na takav način zloupotrebljavali i državu, koji na ovakav način žele da zloupotrebaljavaju i crkvu "imamo dodatne motive da se borimo za Srbiju u kojoj ćemo se baviti i njenom privredom, u kojoj ćemo se baviti standardom naših građana, u kojoj ćemo se baviti boljim položajem naše države i u regionu i u inostranstu, kako bismo najteža pitanja i najteže probleme rješavali na najbolji mogući način".

Bonus video: