RTS: Prištinski ultimatum Tirani, hitan dogovor ili taksa od 100 odsto

Kosovske vlasti tvrde da su prepreke za izvoz robe u Albaniju gotovo istovjetne onima koje imaju za izvoz u centralnu Srbiju, pa su vladi Edija Rame ispostavile ultimatum da za dva mjeseca ukloni sve prepreke ili će se suočiti sa visokim taksama
4931 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Vlasti u Prištini najavile su da bi za dva mjeseca mogle da uvedu taksu od 100 odsto na proizvode iz Albanije ukoliko Tirana ne ukloni prepreke za izvoz kosovskog brašna, piva i krompira, javljaju mediji u Prištini, a prenosi RTS.

Kako je navedeno, ovakav razvoj situacije uslijedio je poslije neuspješnog sastanka predstavnika Tirane i Prištine na kojem dvije strane nisu uspjele da se dogovore oko načina na koji bi mogli biti riješeni problemi u vezi sa izvozom tri kosovska proizvoda u Albaniju.

"Kosovska vlada će uvesti recipročne mjere u trgovini sa Albanijom ukoliko za dva mjeseca ne budu uklonjene prepreke za izvoz brašna, piva i krompira", rekao je u Tirani šef albanske privredne komore Nikolin Jaka.

Suštinski, problem u trgovinskim odnosima Tirane i Prištine nastao je pošto su kosovske vlasti uklonile sve prepreke oko albanskog izvoza na Kosovo, ali vlasti u Albaniji još nisu ispunile svoj dio tog načelnog dogovora, navodi se na sajtu RTS-a.

Kosovske vlasti tvrde da su prepreke za izvoz robe u Albaniju gotovo istovjetne onima koje imaju za izvoz u centralnu Srbiju, pa su vladi Edija Rame ispostavile ultimatum da za dva mjeseca ukloni sve prepreke ili će se suočiti sa visokim taksama.

Priština je, uz Italiju, ključni albanski trgovinski partner.