Da li je SPC u službi Vučića?

Irinej je rekao da Sveti Sinod i on sam podržavaju srpskog predsjednika, koji se, kako je rekao, "herojski bori za državu, narod i Kosovo", dodajući da ne sumnja u njegove dobre namjere.
3139 pregleda 4 komentar(a)
Vučić i Irinej, Foto: Beta AP
Vučić i Irinej, Foto: Beta AP

Ovogodišnji Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) ostaće upamćen po tome što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao da preuzme kontrolu nad vladikama uz pristanak patrijarha Irineja, što je dovelo do dubokih podjela među svještenstvom, piše francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).

SPC je prošlog leta otvoreno navela da je protiv bilo kakvog projekta razmjene teritorija na Kosovu, čime je izazvala neviđene kritike u medijima bliskim režimu. Za gospodara Srbije, kako portal naziva predsjednika Vučića, došlo je vrijeme da preuzme kontrolu nad Crkvom.

Patrijarh je "na veoma neobičan način" pozvao Vučiča i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prisustvuju majskom Saboru SPC, a izvor blizak Sinodu rekao je da ta odluka predstavlja presedan i da nije donijeta većinskim pristankom.

"To su nametnuli partrijarh i oni koji slijede Vučićev režim", rekao je taj izvor.

"Iako su mnogi bili ogorčeni, ipak smo smatrali da je mudrije prisustvovati sastanku nego ga bojkotovati", dodao je isti izvor.

Tokom Sabora, Vučić se obratio sveštenicima "kao učitelj u školi prigovarajući vladikama koji su se usprotivili njegovoj politici kada je riječ o Kosovu i kontroverznom projektu ispravljavanja granica", naveo je francuski portal.

Na meti je najviše bio vladika raško-prizrenski Teodosije, "koji je ismijan i čak optužen da sabotira državnu politiku", naveo je portal i dodao da su poruke zabrinutosti o podijeli Kosova igumana manastira Visoki Dečani, arhimandrita Save Janjića, na skupu pročitane "prezrivim tonom".

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković je potom rekao da niko nije želio nikoga da disciplinuje već je Vučić pokušao na pedagoški i argumentovan način da objasni politiku i stav Srbije prema kosovskom pitanju jer, kako smatra, postoje mnoge vladike koje nisu upoznate sa sadržajem rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

Irinej je rekao da Sveti Sinod i on sam podržavaju srpskog predsjednika, koji se, kako je rekao, "herojski bori za državu, narod i Kosovo", dodajući da ne sumnja u njegove dobre namjere.

Kurije de Balkan smatra da mešanje sekularnog srpskog predsjednika u pitanja SPC prije svega može dovesti do podjela unutar Crkve.

"Ni u jednom trenutku nismo izrazili eventualnu podršku predsjedniku Vučiću, još manje smo razmišljali da mu čestitamo...", rekao je jedan od učesnika skupa koji je želio da ostane anoniman.

Istoričar Stefan Radojković, inače stručnjak za vjerska pitanja, smatra da miješanje sekularnog predsjednika Srbije u pitanja Crkva može da dovede do podjela unutar Crkve, a kredibilitet Crkve je veći od kredibiliteta predsjednika.

Vučić sa svoje strane zna da je podrška SPC važna kako bi njegovi planovi o Kosovu bili prihvaćeni. Međutim, tu podršku je Vučić platio novcem poreskih obveznika. Prije Sabora, srpska vlada je uplatila dodatni doprinos od deset miliona eura za dalju gradnju hrama Svetog Save u centru Beogradu, piše portal.

Za protivnike režima koji protestuju na ulicama od 8. decembra, ovogodišnji Sabor je narušio ugled Crkve a patrijarha smatraju "prodanom dušom".

Sabor SPC je 18. maja usvojio deklaraciju u kojoj se odbacuje svako rješenje o Kosovu koje podrazumeva priznavanje nezavisnosti ili podjelu prema etničkim kriterijumima.

Vladike smatraju da bi to neminovno dovelo da egzodusa preostalih Srba koji žive pretežno u sredinama sa albanskom većinom, odnosno u enklavama južno od Ibra, a to bi dovelo da ugrožavanja duhovnog i kulturnog naslijeđa Srbije.

U deklaraciji se naglašava da Crkva ne želi zamrznuti konflikt kakva je sadašnja situacija, i poziva sve političke aktere na nastavak dijaloga "bez pritiska i ucjene".

Većina vladika je dakle odlučila da demantuje podršku koju je patrijarh dao Vučiću, ali je malo vjerovatno da će to Vučić uzeti u obzir. Riječi Irineja, koje su emitovane u medijima pod kontrolom vlasti su te koje će javno mnjenje zapamtiti, dodao je portal.

I to je bila dobra priprema terena za izvještaj koji je Vučić podnio u Skupštini Srbije na sjednici o Kosovu. Tu sjednicu je bojkotvala opozicija tako da je "operacija komunikacije trebalo da bude sažeta masovnim emitovanjem aplauza monologu predsjednika države", naveo je francuski portal Kurije de Balkan.

Bonus video: