MIP Kosova pozvao građane na privremeno izbjegavaju putovanja kroz Srbiju

Poziva se Srbija da konačno odustane od "fašističke prakse i da prizna činjenicu da je ona dio evropskog kontinenta, gdje je sloboda kretanja univerzalno pravo svih i poštuje se bez obzira na političke ciljeve“
8474 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Ministarstvo inostranih poslova Kosova pozvalo je građane te zemlje koji žive na Kosovu ili van njega da privremeno izbjegavaju putovanje kroz Srbiju.

"Ovo obavještenje dolazi kao rezultat stalnog hapšenja građana Republike Kosovo od strane institucija ove zemlje, uvijek u fiktivnim okolnostima. Jedan broj njih je čak i fizički i psihički zlostavljan“, kaže se u saopštenju MIP-a Kosova

MIP je takođe zatražilo od građana Kosova sa prebivalištem u zemlji ili van nje da pokažu opreznost i razboritost ako ne mogu da izbjegnu putovanje kroz teritoriju Srbije.

"U skladu sa institucionalnom i zakonskom obavezom da informiše javnost i da se stara o bezbjednosti i integritetu svakog građanina Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova procjenjuje da Srbija više nije teritorija koja obezbjeđuje minimalnu sigurnost za njihov fizički i pravni integritet njih i članova njihovih porodica. Shodno tome, Ministarstvo inostranih poslova i sve institucije zemlje su pozvale i nastavljaju da pozivaju institucije Evropske unije da se onemogući takvo ponašanje, ali nažalost do sada nije bilo nikakvog efekta“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se poziva Srbija da konačno odustane od "fašističke prakse i da prizna činjenicu da je ona dio evropskog kontinenta, gdje je sloboda kretanja univerzalno pravo svih i poštuje se bez obzira na političke ciljeve“.

Bonus video: