Bild objavio snimke: Mafija kupovala glasove za partiju Edija Rame?

Vlada u Tirani je odbacila optužbe njemačkog tabloida, navodeći da je "Bild potkupljen"
4060 pregleda 9 komentar(a)
Sa opozicionih protesta u Tirani, Foto: Reuters
Sa opozicionih protesta u Tirani, Foto: Reuters

Albansko tužilaštvo pokrenulo je istragu nekoliko sati pošto je njemački tabloid Bild objavio da su šefovi mafijaških grupa bili direktno uključeni u kupovinu glasova za socijaliste Edija Rame. Vlada u Tirani je Bild nazvala "potkupljenim medijem".

Njemački tabloid navodi da su osobe uključene u istragu o ovom slučaju ili sklonjene sa mjesta na kojima su se nalazile, ili pobjegle u inostranstvo.

Ipak, okružno tužilaštvo u Tirani je saopštilo je da pokrenuta istraga poslije koje bi trebalo da bude jasno kako su procurjeli prisluškivani razgovorii koje je objavio Bild, kao i o slučajevima koje su prethodno vodila druga tužilaštva, uključujući i "Slučaj 339/1", prenosi RTS.

Istragu će, kako navodi albanski Top čenel, voditi ukupno 13 osoba, uključujući trojicu istražitelja iz Tužilaštva za teški kriminal. Tužilaštvo je, istovremeno, zatražilo i da se mediji ponašaju odgovorno, tvrdeći da transkripti prisluškivanih razgovora, koje je Bild objavio, unose zabunu u istragu.

Suštinski, čini se da su objavljeni transkripti proistekli iz istraga koje su vođene o trgovini narkoticima i organizovanim kriminalnim grupama, ali se odnose i na aktivnosti mafijaških šefova tokom kampanje pred izbore 2017. godine.

Objavljivanje transkripata oštro je osudila glavna tužiteljka, Arta Marku navodeći da se moraju pronaći osobe uključene u istragu koje su zbog sitnih interesa prodale neproverene i neverifikovane informacije medijima.

Bild, pak, navodi da je većina istražitelja koji su prvobotno bili uključeni u istragu ili sklonjeni sa slučaja, ili su pobjegli u inostrantvo.

Lider opozicione Demokratske partije Ljujzim Baša je, nedugo po objavljivanju transkripata, naveo da oni pokazuju moć organizovanog kriminala u procesu imenovanja gradonačelnika, zastrašivanje birača i veze vladajuće stranke sa kriminalom.

"Saziv parlamenta proistekao iz izbora 2017. godine je proizvod organizovanog kriminala, vlada Edija Rame je nelegalna i sa Edijem Ramom ne može biti fer i slobodnih izbora", napisao je Baša na Fejsbuku.

Vlada u Tirani je odbacila optužbe njemačkog tabloida, navodeći da je "Bild potkupljen".

U seriji razgovora koje je Bild objavio, jedan od navodnih šefova mafije Astrit Avduljaj razgovara sa direktorom lokalnog vodovoda Ivom Docijem, portparolom socijalista Eltonom Arbanom i gradonačelnikom Drača Vandžušem Dakom, prenosi RTS.

Albanski mediji najviše pažnje su posvetili razgovoru Avduljaja sa osobom navodnom bliskom socijalistima traži da se, preko Rame i gradonačelnika Drača, izdejstvuje da jedan od njegovih saradnika bude izabran za lokalnog odbornika, a da će on "zauzvrat obezbijediti pobjedu od 10:0" na izborima.

Bonus video: