"RADIĆE NA SIGURNOM I BEZBJEDNOM OKRUŽENJU"

Stoltenberg: Mandat Kfor na Kosovu ostaje nepromijenjen

Stoltenberg je rekao da zna da NATO i dalje izaziva kontroverzu u Srbiji i da su mnogima i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju koja se završila na današnji dan, 10. juna 1999. godine
549 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Joshua Roberts/Reuters
Stoltenberg, Foto: Joshua Roberts/Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je za tu alijansu već 20 godina mir i stabilnost na Kosovu prioritet i da mandat UN za NATO mirovnu misiju ostaje nepromijenjen.

"Za ovaj region je važno stabilno Kosovo. Već 20 godina su mir i stabilnost na Kosovu prioritet za NATO. Mandat UN za našu mirovnu misiju Kfor ostaje nepromijenjen", rekao je Stoltenberg je u intervjuu za Politiku od ponedjeljka, 10. juna i dodao da će Kfor nastaviti da radi na "sigurnom i bezbjednom okruženju na Kosovu za dobrobit svih ljudi koji tamo žive".

Stoltenberg je rekao da bomardovanje SRJ 1999. godine nije shvaćeno olako, a da je istorija pokazala da je bilo legitimno i neophodno. "Imajući u vidu krizu koja se rasplamsavala upotreba sile od strane NATO nije shvaćena olako. Nikad nije. A istorija je pokazala da je bila neophodna i legitimna, jer je zaustavila nasilje, a izbjeglice su mogle da se vrate kući", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Misija NATO-a Kfor, pod mandatom UN, pomogla je da se na Kosovu stvori bezbjedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da zna da NATO i dalje izaziva kontroverzu u Srbiji i da su mnogima i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju koja se završila na današnji dan, 10. juna 1999. godine.

"Svaki izgubljen nevini život jeste tragedija i duboko žalim zbog toga", rekao je Stoltenbert.

On je ponovio ono što je rekao u oktobru prošle godine prilikom posjete Srbiji - da ta kampanja nikad nije bila uperena protiv srpskog naroda, naprotiv, da je cilj bio da se zaštite civili u širem regionu tako što će se zaustaviti akcije režima Slobodana Miloševića, koje je međunarodna zajednica osudila.

Stoltenberg je rekao da se ne smije zaboraviti prošlost ali da treba da se ostavi iza sebe.

"To je ono što NATO i Srbija rade kroz partnerstvo, koje je korisno i NATO-u, Srbiji i širem regionu", rekao je Stoltenberg i ukazao na razvijenu saradnju sa Srbijom koja se kreće od reforme sektora bezbjednosti do pomoći u slučaju nepogoda i odlaganja viška municije. Ukazao je da primjeri praktične saradnje pokazuju da NATO cijeni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti.

Stoltenberg je takođe naglasio da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

"Kao što pokazuju Austrija, Švedska i fiinska, neutralnost i partnerstvo sa NATO-om međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO", rekao je generalni sekretar Alijanse.