PROTIVUSTAVAN POKUŠAJ OTKAZIVANJA LOKALNIH IZBORA

Albanski parlament izglasanom rezolucijom kritikovao šefa države

Premijer Edi Rama kaže da će lokalni izbori biti održani kao što je predviđeno da bi se spriječilo da se politička ucjena koristi za sazivanje prevremenih parlamentarnih izbora
1559 pregleda 0 komentar(a)
Albanski predsjednik Iljir Meta, Foto: Reuters
Albanski predsjednik Iljir Meta, Foto: Reuters

Albanski parlament izglasao je danas rezoluciju u kojoj se kritikuje pokušaj predsjednika države Iljira Mete da otkaže lokalne izbore, i ocjenjuje kao protivustavan.

Predsjednik Meta u subotu je rekao da otkazuje lokalne izbore zakazane za 30. jun navodeći da strahuje da će glasanje biti nedemokratsko bez učešća opozicije koja mjesecima na ulicama sistematski protestuje protiv vlasti, uz sukobe s policijom i drugo nasilje.

Rezolucija danas izglasana u Skupštini konstatuje da je taj Metin potez potpuno nevažeći i da prevazilazi ustavna i pravna ovlašćenja predsjednika.

Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, i sedam protiv, i predstavlja test za vladajuće Socijaliste koji imaju ugodnu većinu u parlamentu ali nedovoljno veliku da smijene predsjednika Metu.

Socijalisti nisu rekli da li će nastaviti da traže smjenjivanje Mete, kao što su radili ranije ove nedjelje kada je albanski predsjednik izdao ukaz o otkazivanju izbora.

Premijer Edi Rama kaže da će lokalni izbori biti održani kao što je predviđeno da bi se spriječilo da se politička ucjena koristi za sazivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Obraćajući se danas poslanicima Rama je rekao da smatra da je čin predsjednika Mete "brutalan, neodgovoran i nepodnošljiv".

"Iljir Meta je izgubio pravo da ostane u predsjedničkoj kancelariji. Ništa nas neće poljuljati od održavanja izbora 30. juna", rekao je Rama.

Meta je bivši socijalistički vođa koji je postao predsjednik prije oko dvije godine uz pomoć vladajuće partije. U vrijeme kada je izabran vodio je malu partiju nazvanu Socijalistički pokret za integraciju, koja je sada u opoziciji i vodi je njegova supruga.

Albanska opozicija desnog centra organizuje proteste od sredine februara optužujući vladu za veze sa organizovanim kriminalom i tražeći nove opšte izbore. Vladajući Socijalisti negiraju te optužbe. Rama je rekao da su protesti naškodili izgledima zemlje da počne pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

Preporučujemo za Vas