Nije lijepo da kaže, ali je ipak rekao - Irinej o Đukanoviću: Poturica gori od Turčina

"Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda", rekao je Irinej
21155 pregleda 52 komentar(a)
Vučić, Irinej, Foto: Beta
Vučić, Irinej, Foto: Beta
Ažurirano: 15.06.2019. 13:28h

Ono što sada čini i nagovještava da čini predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog svijeta, rekao je patrijarh SPC Irniej, prenosi Tanjug.

"Neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu cijelog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, izjavio je patrijarh Irinej u emisiji "Razgovor sa patrijarhom" objavljenoj na Jutjub kanalu TV Hram.

"Pokušaji i ta djela koju namjeravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski prevrću u grobovima svojim, vidjeći šta čini njihov nasljednik, nažalost. Čovjek koji sjedi na prijestolu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, velikog srpskog pjesnika i kralja Nikole, jednog mudrog vladara. Čude se tome da je na njihov prijesto došao čovjek koji ratuje protiv Crne Gore, protiv Srba u Crnoj Gori", rekao je srpski patrijarh.

On je negirao i crnogorski identitet, zapitaviši šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore, dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi.

Kako kaže, žalosno je da čovjek koji je na "tronu svojih predaka" čini ono što ni Turci nisu činili.

"Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda", rekao je Irinej.

Kaže da Đukanović danas diže glas protiv Srba u Crnoj Gori, protiv srpske crkve i oduzima vijekovnu imovinu srpske crkve i srpskog naroda.

"To što čini, to niko ne razumije. Ja ne znam kako na to gleda svijet, koji poštuje istoriju, poštuje nasleđe. Nadam se da će i oni reagovati i tog takvog čovjeka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem - ali srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina", kazao je patrijarh Irinej, prenosi Tanjug.

Bonus video: