"BESPRIZORNA NADMENOST"

Zvizdić: Dačićeva izjava šovinističko-militaristička

"Ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju cjelovite, suverene i višenacionalne BiH podstaknut je od recidiva ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promoter i izvršilac bio Slobodan Milošević", ocijenio je Zvizdić
6672 pregleda 9 komentar(a)
Zvizdić, Foto: BETA/AP
Zvizdić, Foto: BETA/AP

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da današnja izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da "Bošnjaci žele muslimansku BiH" predstavlja šovinističko-militarističku izjavu.

Dačić je danas, na Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Laktašima, izjavio da "BiH nije i nikad neće biti muslimanska, kako to hoće Bošnjaci".

"Da sad ne pretjerujem, počinjem da ličim na Mileta Dodika", rekao je on.

Zvizdić je saopštio da se tu radi "o šovinističko-militarističkoj izjavi, koja predstavlja besprizornu nadmenost i u čijoj je osnovi zlokobna namjera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci koje paušalno, lažno i neargumentivano optužuje da žele muslimansku BiH".

On je ocijenio da su se danas, umjesto očekivanih dobrodusjednih poruka unaprjeđenja ekonomske i društvene saradnje, međusobnog razumijevanja i izgradnje povjerenja na principima istine, pravde i tolerancije, od Dačića "mogle čuti zlonamjerne poruke mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je bosanskohercegovačko i bošnjačko".

"Ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju cjelovite, suverene i višenacionalne BiH podstaknut je od recidiva ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promoter i izvršilac bio Slobodan Milošević", ocijenio je Zvizdić.

Po njegovim riječima, "agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu BiH, kao i aktuelno negiranje BiH i lažno optuživanje Bošnjaka, od njegovih sljedbenika su vrhunac takve politike".

"Nikada se u istoriji Bošnjaka nije pojavio politički ili bilo koji drugi pokret, namjera ili ideja u čijoj osnovi nije posmatrana BiH kao višenacionalno društvo ravnopravnih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost", istakao je Zvizdić.

On je istakao i da je "BiH uvek bila i da će ostati bosanskohercegovačka i multikulturna".

Zvizdić je pozvao zvaničnike susjednih zemalja da poštuju, ako, kako je naveo, ne mogu razumeti, bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti.

Navodeći da Bošnjaci nikada nisu tražili "muslimansku" Bosnu, već žele kao i Srbi i Hrvati u BiH cjelovitu, jedinstvenu, demokratsku i evropsku BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je pozvao Dačića da "prestane lažno optuživati Bošnjake".

"Prošlo je vrijeme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti", istakao je Zvizdić.