OSAM MJESECI BEZ SISTEMA PREDSTAVNIŠTVA

BiH prijeti zamrzavanjem statusa u Savjetu Europe

Iz MVP-a su pozvali Parlamentarnu skupštinu BiH da imenuje predstavništvo kako bi se izbjegle posljedice za ovu državu
715 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Bosni i Hercegovini prijeti suspenzija učestvovanja u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Europe (SE) ukoliko do početka sljedeće sedmice ne odredi novi sistem izaslanstva što nije urađeno skoro osam mjeseci od održanih izbora.

Kako je u srijedu saopštilo ministarstva vanjskih poslova BiH, iz Parlamentarne skupštine SE su upozorili da je 24. juna posljednji rok za dostavljanje popisa parlamentarnog izaslanstva BiH za učestvovanje u radu njihovog najvišeg tijela.

"Ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja prilika, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica SE, koja neće sudjelovati u njenom parlamentarnom radu", navodi se u u saopštenju iz MVP-a BiH. Pojasnili su kako će to biti "još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni koja će imati negativne posljedice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o statusu kandidata".

Iz MVP-a BiH navode kako je Parlamentarna skupština BiH jedina nadležna za izbor izaslanstva za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, te da BiH neće biti u stanju učestvovati u donošenju važnih odluka, kao što je izbor novog glavnog sekretara SE i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Iz MVP-a su pozvali Parlamentarnu skupštinu BiH da imenuje predstavništvo kako bi se izbjegle posljedice za ovu državu.

Vlast na nivou BiH je u potpunoj blokadi. Osam mjeseci nakon održanih opštih izbora nisu uspostavljena sva parlamentarna tijela, niti je imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH. Bošnjačke stranke predvođene SDA Bakira Izetbegovića insistiraju na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om, dok se tome protive srpske koje predvodi SNSD Milorada Dodika, prenosi Hina.

Preporučujemo za Vas