Turistička sezona u opasnosti: Hrvatska uvozi dodatnu radnu snagu

Ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić je rekao da vlada želi da angažuje domaće radnike i da su kvote „posljednja linija obrane“. On je dodao da vlada planira potpuno ukidanje sistema kvota
4729 pregleda 3 komentar(a)
Iz restorana u Malom Lošinju, Foto: Balkaninsight.com
Iz restorana u Malom Lošinju, Foto: Balkaninsight.com

Hrvatska vlada je juče odobila povećanje kvota za zapošljavanje stranaca - dvije hiljade radnih dozvola za turističku industriju i hiljadu za građevinski sektor. Mogućnost za dodatnih hiljadu dozvola se razmatra u slučaju da se pojavi potreba za radnom snagom u oba sektora.

Odluka je donesena pošto su poslodavci upozorili da je turistička sezona u opasnosti i da je upražnjeno pet hiljada radnih mjesta, mahom u turizmu i građevinarstvu.

Ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić je rekao da vlada želi da angažuje domaće radnike i da su kvote „posljednja linija obrane“. On je dodao da vlada planira potpuno ukidanje sistema kvota.

U budućnosti će poslodavci, međutim, morati da traže radnike prvo preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), pa onda izvan zemlje.

„Dogodine planiramo da ukinemo kvote, ali uz ovu obavezu da se radnik prvo potraži na domaćem tržištu i da mu se pošteno plati. Gotovo tri četvrtine preduzeća koja su tražila dozvole za strance nisu se oglasila na HZZ-u“, rekao je Pavić.

Potražnja za radnicima, posebno u turizmu, raste iz godine u godinu.

„Došli smo u situaciju da nam je zaposlenost rekordno niska. Mi smo na sedam posto i zadnji podatak je da u Hrvatskoj 111.000 nezaposlenih, a taj broj se u sezoni dodatno smanjuje”, naveo je premijer Andrej Plenković na sjednici vlade.

On je istakao da je vlada krajem prošle godine, svjesna zahtjeva na tržištu rada, donijela odluku prema kojoj je Hrvatska do sada održavala režim koji omogućava izdavanje 65.000 radnih dozvola za državljane iz trećih zemalja.

„Ovo su odluke bez presedana u našoj novijoj istoriji, da je izdat tako velik broj radnih dozvola“, rekao je premijer.

Sve veći broj nezaposlenih Hrvata ide da radi u druge države Evropske unije umjesto na Jadranu. U proteklih nekoliko godina je došlo do talasa migracije, posebno u Njemačku. BIRN piše da su ranije mnogi nezaposleni Hrvati išli na Jadransku obalu tokom ljeta da rade u turističkom sektoru, ali da su uslovi loši i da za istu količinu rada u inostranstvu mogu zaraditi više.

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrićje prošle nedjelje uputio otvoreno pismo Plenkoviću, upozorivši da uvoz dodatne inostrane radne snage neće riješiti sve probleme u turizmu.

„Ne prihvatajte sugestije poslodavaca. Oni moraju da povećaju plate, što je uz sigurnost radnog mjesta jedino kvalitetno rješenje za zadržavanje mladih u Hrvatskoj, podsticaj da se školuju za ugostiteljska zanimanja i garancija preduzetnicima i investitorima da će Hrvatska imati potreban broj kvalitetnog kadra za odrađivanje poslova u ugostiteljstvu i turizmu“, napisao je Andrić.

„Značajniji uvoz radnika iz nekih zemalja može dovesti i do rušenja cijene rada u našoj državi što bi bilo pogubno za naš daljnji razvoj i nastojanja da dođe do demografske obnove“, zaključio je.

Bonus video: