Dodik: BiH neće slati vojsku na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom zbog migranata

On je kazao da mu je "poznata netrpeljivost militantnog (predsejdavajućeg Savjeta ministra Denisa) Zvizdića prema Srbiji, koji bi, kako je ocijenio, umjesto o zatvaranju granica trebalo da razmišlja da o problemu migranata vodi dijalog sa Srbijom i Crnom Gorom, a ne da šalje vojsku na granice
2184 pregleda 1 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da BiH neće slati vojsku na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom zbog migrantske krize, kako je to danas zatražio Savjet ministara BiH.

On je kazao da BiH neće fizički zatvarati granice prema Srbiji i Crnoj Gori zbog migranata, kako se to navodi u zaključku Savjeta ministara BiH u kome se od ministarke odbrane Marine Pendeš traži bataljon Oružanih snaga BiH za te namjene.

"Dobro se zna da je vrhovni komandant Oružanih snaga Predsjedništvo BiH i ja kao predsjedavajući Predsjedništva neću dozvoliti da se granice zatvaraju", kazao je Dodik, a prenijela regionalna N1 televizija.

On je kazao da mu je "poznata netrpeljivost militantnog (predsejdavajućeg Savjeta ministra Denisa) Zvizdića prema Srbiji, koji bi, kako je ocijenio, umjesto o zatvaranju granica trebalo da razmišlja da o problemu migranata vodi dijalog sa Srbijom i Crnom Gorom, a ne da šalje vojsku na granice.

Prema njegovim riječima, Zvizdićev zadatak trebalo bi da bude da usmjerava migrante ka EU, što im i jeste željena destinacija, a ne kako da se zatvaraju granice prema susjednim državama.

Dodik je još kazao da Savjet ministara još nije dostavio Predsjedništvu BiH sveobuhvatan izvještaj o migracijama, što je trebalo da učini do 19. juna.

"Moramo imati efektivne, a ne militantne mjere koje nam predlaže Savjet ministara, kao pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i očekujem da to učine", naglasio je Dodik.

Bonus video: