Makron u Beogradu: Nema proširenja EU dok se ne dogode duboke reforme

"Nema datuma i nećemo se zatvoriti u takav kalendar. Ne treba se ograničavati pitanjima da li smo stigli da nešto uradimo do određenog datuma ili ne. Važne su reforme. Ovo je proces u kom svi moraju da imaju svoju ulogu"
8422 pregleda 35 komentar(a)
Makron i Vučić na pres konfreneciji nakon sastanka, Foto: Reuters
Makron i Vučić na pres konfreneciji nakon sastanka, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2019. 19:48h

Francuski predsjednik Emanuel Makron je, na pres konferenciji nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da nema proširenja dok se ne dogode dubinske reforme u samoj Evropskoj uniji, naglasivši da još uvijek nema datuma za ulazak Srbije u EU.

"Nema datuma i nećemo se zatvoriti u takav kalendar. Ne treba se ograničavati pitanjima da li smo stigli da nešto uradimo do određenog datuma ili ne. Važne su reforme. Ovo je proces u kom svi moraju da imaju svoju ulogu. Srbija se približava Evropi. Ono što gradimo je jače od samog procesa. Postoji niz reformi koje treba sprovesti. Široki dijalog je mnogo jače od bilo kakvog izvještaja", kazao je francuski predsjednik.

"Dvadeset osam država članica već ne funkcioniše. EU ne može da napreduje i da se širi, ako ne funkcioniše. Treba da budemo zaljubljeni u Evropu, da gajimo naše ekonomske, umjetničke, intelektualne razmjene. To će pomoći i Srbiji da bude usidrena u Evropi. EU nije izvještaj sa ljudima koje nikada ne vidimo. Mislim da je Evropa jedan divan politički projekat, priča o ljubavi koja je izgrađena na vjekovima ratovanja. Jednog trenutka smo htjeli da izađemo iz tog stanja, nemojte to da zaboravite, treba da hranimo tu ideju", zaključio je Makron.

Odnosi Njemačke i Francuske kao uzor za pitanje Kosova

Makron je rekao i da kompromis po pitanju Kosova znači da nijedna "dijametralno suprotna pozicija ne može da opstane".

"Svako mora da se pomjeri, moramo da nađemo put da bismo mogli da gledamo u budućnost", rekao je Makron.

Makron je izjavio da razumije frustracije koje mnogi Srbi osjećaju kada se govori o Kosovu ali da se "istorija ne može ponoviti, ne može se ići unazad".

"Svaka zemlja ima probleme koji se tiču prošlosti. Ono što znam, i sigurno je da kancelarka Merkel i ja učestvujemo u svemu tome, je da su Francuska i Njemačka imale sukobe bez kraja. Svi koji misle da braniti srpski narod znači ne pronaći kompromis (...) neka pogledaju istoriju i ratove", rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, patriotizam je ljubav prema zemlji a ne mržnja prema drugima.

"Ja sam patriota i Evropljanin, ali nisam nacionalista. Nacionalista je patriota bez projekta. Sve koji kažu da je mržnja prema komšiji projekat saslušajte ali im ne vjerujte", rekao je Makron.

Francuski lider je naveo da je sporazum Srbije i Kosova veoma važan za stabilnost regiona ali i da je test za sposobnost Evrope da posreduje u dogovoru "velikih naroda".

"Rješenje je u narodima i njihovim rukovodiocima. Nisam tu da dajem lekcije nego da pomognem", rekao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je francuskog kolegu zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rješavanju kosovske krize.

Vučić je na konferenciji za novinare sa Makronom u Beogradu kazao da je sa francuskim predsjednikom imao dug i rijetko otvoren i iskren razgovor o svim ključnim pitanjima.

On je naveo da je Makronu ukazao na ugled koji Francuska uživa u cijelom regionu.

Vučić je dodao da je sa mnogo brige govorio za Srbiju i u nadi da će snažna Francuska i Makron biti od pomoći Srbiji i njenom narodu.

"Nisam sanjar, ali uvjeren sam da enegija i politički entuzijazam Makrona mogu promijeniti mnogo na evropskom kontinentu i da donese dobre stvari Srbiji", rekao je Vučić.

On je dodao da je veoma bitno da EU prizna ekonomske rezultate Srbiji, ali i da država mora da učini još dosta u oblasti vladavine prava.

Vučić je kazao da je Srbija spremna da prihvati francusku pomoć i podršku i da žele unapređenje i intenzivirane saradnje u svim oblastima.

Vučić: Ne bi bio prvi put da se pominje 2025. kao godina ulaska u EU pa da se to ne desi

Upitan kako komentariše izjavu Makrona da nema proširenja EU prije "dubinskih reformi" unutar same Unije, Vučić je kazao da su to dva paralelna procesa.

"Jedan se tiče našeg rješavanja problema sa Prištinom, našeg napretka u vladavini prava a kako bude u Evropi, biće i nama. I 1999. su neki rekli da nas bombarduju zbog humanitarne katastrofe pa se ispostavilo da nije bilo zbog toga. Za nas je važno da nam ekonomija napreduje, da napravimo nešto dobro zbog sebe, da imamo francusku podršku u važnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je dodao da je Srbija zainteresovana da od Francuske kupi još "stvari" koje su juče prikazane na paradi u Parizu povodom nacionalnog praznika te zemlje.

Bonus video: