Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, vratiće se iz Haga za 48 sati

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da ostavka Haradinaja zbog poziva na saslušanje "politički trik" koji može da dobije još veću popularnost i da "pregazi svoje političke protivnike i postane junak koji se bori za jedinstveno cjelovito Kosovo
8703 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2019. 13:50h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija mora da reaguje smireno, odmoreno i bez euforije nakon poziva Haškog tribunala da sasluša kosovskog premijera Ramuša Haradinaja kao osumnjičenog za ratne zločine.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da ostavka Haradinaja na mjesto predsjednika kosovske Vlade zbog poziva na saslušanje "politički trik" koji može da dobije još veću popularnost i da "pregazi svoje političke protivnike i postane junak koji se bori za jedinstveno cjelovito Kosovo, a svi ostali "nedostojni vođe koji ih vodi u svijetlu budućnost".

"Naša su predviđanja da će otići sljedeće nedjelje u Hag i da će ga odmah pustiti, posle 48 sati, da će se vratiti kao veliki heroj albanskog življa na Kosovu i njegova popularnost će se udvostručiti, a popularnost njegovih protivnika padati čak i ako bi pokušali da pronađu nekog drugog, mandat koji nije po volji Ramuša Haradinaja neće biti moguć", rekao je Vučić.

On je kazao da se želi obezbijediti ubjedljiva pobeda "najtvrđoj albanskoj opciji" na izborima koji će se održati krajem septembra ili u oktobru na Kosovu.

"Glavni cilj je da se formira većina bez Srpske liste. Koristiće se predstavnici našeg naroda za obračun sa Srspkom listom. Biće to veliko albansko unutrašnje ujedinjenje i ujedinjavanje sa Tiranom", rekao je Vučić.

On je kazao i da će srpski narod na Kosovu, iako će pritisci biti još veći, biti bezbjedan i da će ih Srbija štiti.

On je međutim kazao da se Srbija zalaže za dijalog sa Prištinom, te da će još snažnije insistirati na nastavku dijaloga i ukidanju taksi i razgovaraće sa više lidera o ideji ujedinjavanja balkanskog prostora u ekonomskom smislu jer to je "jedina šansa za ekonomski napredak" Srbije.

Vučić je kazao da će još u avgustu iznijeti neke od mjera.

Povećaće se pritisak na Srbiju da prizna Kosovo

On je izjavio da će se u narednom periodu povećati pritisci da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Iako ne piše nigdje u papirima EU da imamo obavezu da priznamo nezavisnost Kosova, ja vam sada kažem, pritisci će ići u smjeru da priznamo nezavisnost Kosova. Šta se iščuđavate, to vam ne kažem prvi put nego deseti, pošto ja razgovaram, ja znam o čemu pričam i ja znam ko mi govori svaki put o neophodnosti priznanja nezavisnosti Kosova, jer tobože Albanci neće biti ničim drugim zadovoljni", rekao je Vučić.

On je kazao da se više ne razgovara "o modelu dvije Njemačke", niti bilo čemu drugom već da se jedino traži od Srbije prizanje nezavisnosti Kosova.

"To ljudi u Srbiji treba da znaju", istakao je Vučić.

On je kazao i da kada pokušate da dobijete nešto za Srbiju onda se ti pritisci i iznutra i spolja povećavaju i dodao da su pritisci iznutra indukovani spolja.

Vučić je istakao da je za Srbiju važno da se vrati za pregovarački sto i da bi ukidanje taksi bio dobar signal, ali da je on sumnjičav po tom pitanju.

Bonus video: