UHAPŠEN BRITANSKO-INDIJSKI MILIJARDER

Afera koja trese BiH: Iz kompanije izvukli 10 miliona eura

Novac je završavao na računima firme GSHL, koja je vlasništvo juče uhapšenog britansko-indijskog bogataša Pramoda Mitala, saopštilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona
3915 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za devet godina iz Global Ispat koksne industrije Lukavac, na sumnjiv način je izvučeno više od 20 miliona maraka (10 miliona eura).

Novac je završavao na računima firme GSHL, koja je vlasništvo juče uhapšenog britansko-indijskog bogataša Pramoda Mitala, saopštilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

"Istragom u GIKIL trenutno je obuhvaćeno šest osoba, četiri strana državljana i dva iz BIH. Osumnjičenima se na teret stavlja i da su od juna 2018. godine, kada je nad GSHL-om otvoren likvidacioni postupak, u svom sjedištu na britanskom ostvru Ajl of men, preuzimali sve aktivnosti bez bilo kakvog ovlašćenja, jer su bili proglašeni privredni likvidatori GSHL-a", saopštili su iz tužilaštva.

Navodi se da Mital i njegovi saradnici nisu imali prava da zastupaju GSHL u GIKIL-u, ali su nastavili izvlačenje kapitala iz te kompanije, prenose "Nezavisne".

Britansko-indijski milijarder Pramod Mital, predsjednik Nadzornog odbora "Global Ispat Koksne Industrije Lukavac", uhapšen je juče u Lukavcu, piše Tanjug.

Pramod Mital je mlađi brat čeličnog magnata Lakshmija Mitala, koji se nalazi na listi najbogatijih ljudi na svijetu.

Veze s Bosnom i Hercegovinom Pramod Mital ostvario je 2003. godine prilikom ulaska u Global Ispat Koksnu Industriju Lukavac (GIKIL) u kojoj je osumnjičen za jedan od najtežih oblika privrednog kriminala, prenosi portal Klix.ba.

GIKIL je nastao spajanjem Koksno-hemijskog kombinata (KHK) Lukavac i kompanije Global infrastructure Holdings Ltd, a ugovor je u ime ove kompanije potpisao upravo Pramod Mittal koji je naveden kao investitor.

Međutim, nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač GIKIL-a je naznačena kompanija Global Steel Holdings Ltd (GSHL) u vlasništvu upravo Pramoda Mitala.

Na Pramodove kriminalne radnje u nekoliko navrata su ukazivali i radnici GIKIL-a.

Kako navodi Klix.ba, za krivično djelo organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlašćenja u poslovanju, Mitalu i još dvojici uhapšenih, ako se dokaže da su krivi, prijeti zatvorska kazna ukupno do 45 godina.

Preporučujemo za Vas