BURNO NAKON OSTAVKE HARADINAJA

Tači traži novog mandatara Vlade, stranke zahtijevaju raspuštanje Skupštine

Poslanik Samoopredjelenja Šemsi Sulja je izjavio da su protiv inicijative predsjednika Tačija da vladajuća koalicija predloži novog mandatara
1478 pregleda 0 komentar(a)
Tači, Foto: Savo Prelević
Tači, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Kosova Hašim Tači službeno je od predsjednika vladajuće koalicije i lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljia zatražio da vladajuća koalicija "predloži novog mandatara za sastav vlade Kosova nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja", dok stranke zahtijevaju raspuštanje kosovskog parlamenta.

U pismu se kaže da vladajuća koalicija "ima pravo da predloži novog mandata nakon ostavke Haradinaja".

Istovremeno su se tome suprotstavili premijer u ostavci i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je izjavio da će se pridružiti zahtjevu Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjelenja za raspuštanje Skupštine Kosova.

"Ovo je i naša ranija ideja i predsjedavajući Parlamentarne grupe ABK, Ahmet Isufi, je dobio uputstva Upravnog odbora i Predsjedništva Alijanse da se pridruži predlogu za raspuštanje Skupštine", rekao je Haradinaj.

Prema njemu Alijansa za budućnost Kosova ide sama na birališta, ali su bliski nekim strankama, kao što su Socijaldemokratska incijativa, Socijaldemokratska partija Kosova i Alijansa novo Kosovo.

Poslanik Samoopredjelenja Šemsi Sulja je izjavio da su protiv inicijative predsjednika Tačija da vladajuća koalicija predloži novog mandatara.

Istovremeno predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji sazvao je za ponedjeljak sjednicu predsjedništva Skupštine Kosova na kojoj će se na dnevnom redu naći sazivanje sjednice Skupštine Kosova na kojoj se očekuje odluka o njenom raspuštanju.