"U OBILJEŽAVANJU OVOG TUŽNOG DANA MOŽEMO DA BUDEMO UJEDINJENI"

Vučić: Sa nama su srpski predstavnici iz CG, zvanična Podgorica svoje predstavnike šalje na "Dan pobjede"

"Ne možemo samo da plačemo i kukamo, već možemo da izvučemo pouke. Da znamo šta je mir i pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali da nikad ne dozvolimo nipodaštavanje srpskih žrtava i svima da kažemo da ćemo biti svoj na svome", izjavio je Vučić
20191 pregleda 53 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.08.2019. 21:49h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Krušedolu da su Srbi postali pametniji i učili na svojim greškama i poručio "onima koji slave Oluju" da ne treba da misle da Srbija ne umije da odgovori snažnije jer "umije, ali neće".

"Ne možemo samo da plačemo i kukamo, već možemo da izvučemo pouke. Da znamo šta je mir i pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali da nikad ne dozvolimo nipodaštavanje srpskih žrtava i svima da kažemo da ćemo biti svoj na svome", izjavio je Vučić tokom manifestacije povodom 24. godišnjice protjerivanja Srba iz Republike Srpske Krajne tokom hrvatske vojno-operacijske akcije "Oluja".

Vučić je Srbima protjeranim iz Republike Srpske Krajine kazao da iz Srbije, "u koju će pustiti svoje korijene", nikada i nigdje neće morati da idu.

"Lako je meni da pričam danas o greškama, na njima treba da učimo i da ih analiziramo. Na jednom od obeležavanja 'Oluje' rekao sam da je Srbija je u toj nesreći dobila nove Desnice, Matavulje, Tesle", kazao je Vučić.

Vučić je najavio da će za 25. godišnjicu akcije "Oluja" na Trgu Republike u Beogradu biti održan najveći skup do sada.

"Za to nam nisu potebne pjesme, već da ljudi pokažu ponos, dostojanstvo i srpsku dušu. Pozvaćemo iz cijelog svijeta Krajišnike da dođu na taj skup i da pokažemo da nikada nećemo zaboraviti šta se to dogodilo", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ponosan zbog toga što su toj manifestaciji prisustvovali predstavnici Srba iz Sjeverne Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

"Sa nama su srpski politički predstavnici iz Crne Gore, za razliku od zvanične Podgorice koja svoje predstavnike šalje na 'Dan pobjede', kako kažu, u Knin. Ovo sam rekao zato što vidite kako danas u obilježavanju ovog tužnog dana možemo da budemo ujedinjeni", rekao je on.

Vučić je zahvalio srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku jer je pre nepunih šest godina pokrenuto obilježavanje akcije "Oluja" šta je ocijenio kao važno za "kulturu sjećanja i srpsku budučnost".

"Do prije šest godina smo se stidjeli svojih žrtava i poginulih. Govorili smo šapatom, a kada su nam osvajali zemlju mi smo nazivali kampanjom, a ne agresijom", dodao je Vučić.

Centralna državna manifestacija povodom 24. godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-operacijske akcije "Oluja" održana je večeras na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj Gori.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Po podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, tokom akcije "Oluja" ubijeno je 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od "crnih rekorda građanskog rata '90-tih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije".

Preporučujemo za Vas