Tadić: Nisam učestvovao u prisluškivanju Roćena

"Pretpostavljam da su neke obavještajne službe to mogle da rade, da snimaju razgovore. Ako se ne varam, ti razgovori su vođeni u Rusiji, pa pretpostavljam da su odatle i potekli snimci", rekao je Tadić
7151 pregleda 4 komentar(a)
Tadić, Foto: Miloš Miškov/Betaphoto
Tadić, Foto: Miloš Miškov/Betaphoto
Ažurirano: 06.08.2019. 20:57h

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da on nije naredio da se prisluškuje sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore, Milan Roćen, dok je bio ambasador državne zajednice u Moskvi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je izjavio da je prisluškivanje razgovora Milana Roćena rađeno po nalogu bivše vlasti i da je to radio Ranko Tadić, rođak nekadašnjeg predsjednika Srbije.

"Pretpostavljam da su neke obavještajne službe to mogle da rade, da snimaju razgovore. Ako se ne varam, ti razgovori su vođeni u Rusiji, pa pretpostavljam da su odatle i potekli snimci. U svakom slučaju, za mene je baš vučićevski stil ta optužba da ja imam veze s tim", rekao je Tadić za Slobodnu Evropu.

Kako je dodao, niko iz Srbije nije imao nikakve tehničke mogućnosti da snima razgovore koji su vođeni iz Rusije a za te razgovore prvi put je saznao onda kada su se pojavili u medijima.

„Dakle, niko iz moje blizine nije imao potencijal da prisluškuje razgovore. Prvo zato što nije imao moj nalog, a i da je imao nalog s moje strane nije imao kapacitete za tako nešto. U vremenu o kojem govorimo, ja sam predsjednik Republike kome ni tadašnja Vlada ne dostavlja informacije na zahtjev, sa obrazloženjem da to ‘nije moja ustavna nadležnost’. Tako da je sve to jedna politička besmislica koja služi Vučiću da podigne novu tenziju“, rekao je on.

Na pitanje da li mu je poznato ime Ranka Tadića, Boris Tadić je rekao da je se radi o njegovom bliskom rođaku i da on ništa slično nije radio u njegovom mandatu.

„Mislim da će zbog toga Vučić dobiti tužbu njegove porodice zato što na bestijalan način blati čoveka koji više nije među živima, a to je baš u skladu sa vrjednosnim sistemom Vučića. Lako je oblatiti mrtvog čoveka i onda ne mora ništa da se dokazuje u pravnom procesu i pred institucijama“, rekao je on.

U prethodva dva mjeseca objavljeni su Roćenovi razgovori s Milom Đukanovićem o tajnom sastanku sa ruskim tajkunom Olegom Deripaskom u kojem se "sprdaju sa porodicom Karić", sa Đukanovićevom ženom Lidijom koja navodi kako joj Milo kad nije u zemlji, "ostavlja da čuva Crnu Goru", sa Deripaskom o privatizaciji Kombinata aluminijuma Podgorica, u kojem se pominje tri miliona eura koje "treba nekome dati".

U javnost je dospio i snimak razgovora Roćena sa jednim od lidera opozicije u Srbiji, Vukom Jeremićem, o smještaju grupe od 30 ljudi u hotelu na Svetom Stefanu, u čijem jednom dijelu kroz smijeh kažu da imaju svoj savjetnički lobi, Roćen psuje majku Srbiji, a Jeremić Crnoj Gori.

Objavljen je i snimak razgovora Roćena sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem koji od Roćena traži da mu "pogura" ugovor od 170 miliona eura.

Najveću buru u crnogorskoj javnosti je međutim izazvao Roćenov razgovor sa jednim lokalnim "biznismenom" koji je objavio portal "Vijesti", u kojem on novinare RTCG naziva "bolesnom bagrom" i "govedima". Roćen je potom izjavio da žali što je to rekao.

Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj o ovom slučaju.

Bonus video: