NA TAJLANDU OSUĐENA NA PET GODINA ZATVORA

Sestra Taksina Šinavatre postala državljanka Srbije

Jingluk Šinavatra je bila premijerka Tajlanda do 2014, kada ju je s vlasti zbacila vojna hunta. Njen brat,Taksin Šinavatra, državljanin je Crne Gore od 2009. kada je dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku
4594 pregleda 15 komentar(a)
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora, zbog čega je u bjekstvu, od nedavno je državljanka Srbije.

Rješenje o prijemu u državljanstvo potpisala je predsjednica vlade Ana Brnabić 27. juna, a objavljeno je u Službenom glasniku od 28. juna.

Bivša premijerka Tajlanda je primljena u srpsko državljanstvo "na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu". Taj član pored ostalog predviđa prijem u državljanstvo u slučajevima kada to "predstavlja interes za Republiku Srbiju".

Šinavatra je bila premijerka Tajlanda do 2014, kada ju je s vlasti zbacila vojna hunta.

Osuđena je na pet godina zatvora ali je pobjegla iz zemlje uoči izricanja presude.

U septembru 2017. ona je osuđena na pet godina zbog davanja spornih subvencija za pirinač, koje su zemlju koštale milijarde dolara.

Njen brat, Taksin Šinavatra, državljanin je Crne Gore od 2009. kada je dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu.

Prema navodima beogradskog nedjeljnika Nedeljnik koji je u novom broju objavio vijest o Jingluk Šinavatri, državljanstvo Srbije su na netransparentan način dobili "i drugi 'biznismeni' i 'konsultanti'".

Među njima su i bivši i sadašnji pripadnici Fataha, saradnica Tonija Blera...

Prema podacima iz Službenog glasnika Srbije od kraja juna u državljanstvo Srbije primljena su tri stranca - državljani SAD, Turske i Iraka, uz pozivanje na isti član zakona kao i u slučaju bivše tajlandske premijerke.