ČEKAJU "ADEKVATNU POVRATNU INFORMACIJU"

Počasni konzulat Tajlanda "zatečen" dodjelom srpskog pasoša bivšoj premijerki

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora, zbog čega je u bjekstvu, od nedavno je državljanka Srbije
5092 pregleda 1 komentar(a)
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters

Počasni konzulat kraljevine Tajland u Beogradu saopštio je da je zatečen odlukom Srbije da dodijeli državljanstvo bivšoj premijerki Jingluk Šinavatri, a tajlandsko ministarstvo se još nije oglasilo tim povodom.

"Zatečeni smo ovom situacijom i čekamo adekvatnu povratnu informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije", navodi se u odgovoru koji je za Radio Slobodna Evropa (RSE) stigao iz Počasnog konzulata Kraljevine Tajland u Beogradu.

RSE se za komentar obratio i Ministarstvu spoljnih poslova Tajlanda, ali do sada odgovor nije stigao.

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora, zbog čega je u bjekstvu, od nedavno je državljanka Srbije, podsjeća N1.

Rješenje o prijemu u državljanstvo potpisala je predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić 27. juna, a objavljeno je u Službenom glasniku od 28. juna.

Bivša premijerka Tajlanda je primljena u srpsko državljanstvo "na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu", koji predviđa prijem u državljanstvo u slučajevima kada to "predstavlja interes za Republiku Srbiju".

Njen brat, Taksin Šinavatra, državljanin je Crne Gore od 2009. kada je dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu.