Branilac: Izručenje Mirkovića "predmet neke trgovine" Crne Gore sa Srbijom

Tošić smatra da je bivši predsjednik SO Zaječar izložen "progonu jer je politički neistomišljenik sa Aleksandrom Vučićem"
3141 pregleda 0 komentar(a)
Mirković, Foto: Screenshot/YouTube
Mirković, Foto: Screenshot/YouTube

Nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Zaječar Saša Mirković štrajkuje glađu od kada je izručen Srbiji, nakon hapšenja u petak u Crnoj Gori, ali još ne znamo po kom osnovu je u Centralnom zatvoru, jer nalog iz kojeg se to vidi, nije dobio, rekla je njegov advokat Nataša Tošić, navodeći da je Mirković u lošem zdravstvenom stanju.

Ona je na konferenciji za novinare rekla danas da nalog suda da se javi na izdražavanje kazne jer je pravosnažno osuđen da je oštetio budžet Zaječara, glasi na 21. oktobar, a ne na avgust, kao i da je smješten u istražnom dijelu beogradskog Centralnog zatvora, gdje ne idu lica na izdržavanje kazne.

"Potjernica za Mirkovićem nije postojala u trenutku kad je uhapšen, ona je izdata tek oko 22.00 uveče u petak, malo nakon što je predat Srbiji", rekla je Tošić.

Prema njenim riječima, da je postojala potjernica, Mirković bi u Crnoj Gori bio u ekstradicionom pritvoru, poslije čega slijedi procedura o eventulanom izručenju.

Ona je pozvala Osnovni sud da joj dostavi zašto je njen branjenik u zatvoru i saopštila da je uputila zahtjev Višem sudu u Beogradu da se Mirkoviću kazna od godinu dana zatvora zamijeni kućnim zatvorom zbog njegovog zdravstvenog stanja, zbog kojeg, navela je, inače uzima ljekove, ali to sad ne čini jer i na taj način štrajkuje.

Ona je rekala da je izručenje Mirkovića "predmet neke trgovine" Crne Gore sa Srbijom i da je izložen "progonu jer je politički neistomišljenik sa Aleksandrom Vučićem, zbog čega je napustio Srpsku naprednu stranku 2015. godine".

Prema njenim riječima, izručenje je povezano i s time što je Mirković bio producent emisija koje su "prve započele istraživanje ubistva" lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića na Kosovu.

Objašnjavajući šta se dešavalo prethodnih nekoliko dana, Tošić je rekla da je iz medija saznala da je njen branjenik lišen slobode u petak u Crnoj Gori i da je od crnogorskih kolega čula da mu je rečeno kako nema urednu prijavu boravka i da će prekršajno odgovarati.

"Međutim, službenim kolima je dovežen do Srbije i tu predat", rekla je Tošić.

Govoreći o presudi protiv njega, ona je rekla da je prvostepeno osuđen 2017. godine da je "navodeno oštetio budžet grada Zaječara" prilikom nabavke novogodišnjih paketića, kao i da je to ove godine drugostepeno potvrđeno, protiv čega je uložila pravne ljekove.

Bonus video: