NAKON KRATKE I TEŠKE BOLESTI

Preminuo hrvatski novinar Denis Kuljiš

2464 pregleda 0 komentar(a)
Kuljiš, Foto: Screenshot/Youtube
Kuljiš, Foto: Screenshot/Youtube

Istaknuti novinar, pisac i publicista Denis Kuljiš umro je danas u Zagrebu u 68. godini nakon kratke i teške bolesti, javila je hrvatska novinska agencija Hina.

Kuljiš je rođen u Splitu 1951. godine, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju.

Novinarsku karijeru započeo je 1972. Radio je u Poletu, Vjesniku, Startu, Danasu i nedjeljniku Studio, a 1989. zajedno s partnerima osnovao je firmu Media Press, koja zatim prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u Hrvatskoj.

Učestvovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem listu i Večernjem listu i u nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Njegova kolumna "1000 šema Denisa Kuljiša" izlazila je godinama na posljednjoj strani Globusa.

Objavljivao je tekstove i na portalu Dnevno i na svom portalu Žurnalist.

Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji" (2001), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom "Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci". Objavio je još "Dva pamfleta protiv Tuđmana" (2004), "Ad hominem" (2006), politički roman "Hrvatski Bog Merkur" (2010) i zbirku eseja "Wahrheit Macht Frei" (2011).

Zajedno sa istoričarem Vilijamom Klingerom napisao je knjigu "Tito: Neispričane priče" (2013), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla Kuljišova knjiga "Titov tajni imperij".

Preporučujemo za Vas