Prva Parada ponosa u BiH bi mogla biti zabranjena

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo istakao je da skup nije dobio odobrenje za održavanje
1744 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 23.08.2019. 20:53h

Prva Parada ponosa u Sarajevu, najavljena za početak septembra, mogla bi biti zabranjena, najavilo je danas ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja ovoga skupa.

Nakon što su tokom dana iz političke stranke Narod i pravda predsjednika skupštine Kantona Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanje događaja, njihov ministar unutrašnjih poslova Admir Katica istakao je da skup nije dobio odobrenje za održavanje.

“Nije izdata nikakva dozvola“

"Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo", rekao je Katica.

Pojasnio je kako postoji mogućnost da policijsko tijelo na osnovu informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja ovoga skupa, prenosi Hina.

"Ta odluka se može donijeti najkasnije 48 sati prije planiranog održavanja javnog skupa. Zakon predviđa da organizator javnog skupa, ukoliko bude doneseno rješenje o zabrani ima mogućnost žaliti se ministru unutrašnjih poslova kao drugostepenom tijelu koje donosi odluku po tom pitanju", rekao je Katica za portal Klix.

Iz stranke Narod i pravda danas su istakli da "u uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice".

Premijer Kantona Sarajevo podržao Paradu ponosa

Istovremeno, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto poručio je kako će učiniti sve da se Parada ponosa održi.

"Kao premijer Kantona učiniću sve da svi građani i građanke ove Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije“, naveo je Forto, koji je član Naše stranke.

Podršku održavanju prve Parade ponosa u BiH dao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, a ranije je to učinio i ambasador SAD u BiH Erik Nelson, koji se javno deklariše kao homoseksualac.

Protivljenje održavanju Parade ponosa izrazila je i najveća bošnjačka stranka, Stranka demokratske akcije (SDA).

Bonus video: