"NE ZAVISIMO OD SRBIJE"

Haradinaj: Niko u SAD nije za podjelu Kosova, dobijali su pogrešne poruke sa Balkana

"Postoje dva svijeta - Srbija sa njenim saveznicima koji rade protiv nas i naš svijet koji odvraća Srbiju na unutrašnjem planu"
2858 pregleda 0 komentar(a)
Haradinaj, Foto: Betaphoto
Haradinaj, Foto: Betaphoto

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Prištini da niko u SAD nije za podjelu Kosova, da su uvijek bili uz Kosovo, ali da su dobijali pogrešne sugestije sa Balkana.

Haradinaj je na konferenciji za medije rekao da pogrešne sugestije nijesu poslate samo sa srpske strane već i sa kosovske strane, prenosi prištinska kablovska televizija Klan Kosova.

"Postoje dva svijeta - Srbija sa njenim saveznicima koji rade protiv nas i naš svijet koji odvraća Srbiju na unutrašnjem planu. Ne zavisimo od Srbije niti nam je potrebno navijanje Srbije za unutrašnja pitanja Kosova. Izbjegli smo podjelu Kosova i svaki aspekt slabljenja Kosova", kazao je Haradinaj.

Upitan da kaže šta misli o odlasku Džona Boltona sa funkcije savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika, Haradinaj je rekao da ima poštovanja prema njemu, da je bio uključen u mnoge globalne teme.

"Što se tiče pitanja Balkana i Kosova ja mislim da su se greške događale na Balkanu a ne u Vašingtonu", kazao je Haradinaj.

Prema njemu pogrešne sugestije u Vašington su odlazile sa Balkana, "razumije se od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", jer je njegov državni interes podjela Kosova, ali, kako je rekao, grešaka je bilo i od "strane drugih".

"Na granici Kosova se dijeli granica uticaja Amerike i Rusije i mi smo na liniji fronta. Ubijeđen sam da je Amerika uvek sa Kosovom. Niko u Americi nije za podjelu Kosova. Amerika je uvijek bila uz Kosovo, ali su sugestije sa Balkana bile pogrešne", kazao je odlazeći kosovski premijer.

Haradinaj je ponovio da će se taksa od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine ukinuti međusobnim priznanjem.

"Srbija može nastaviti da se skriva iz takse, ali posljedice neće osjetiti samo Kosovo", kazao je Haradinaj.

Preporučujemo za Vas