Tači je već "otpisan"?

Stranka Hašima Tačija stoji lošije nego ikada, a ako Zapad zaigra na druge opcije, pregovori oko sudbine KIM mogli bi da se drastično promjene, navodi "Blic"
5590 pregleda 1 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta, Beta
Hašim Tači, Foto: Beta, Beta
Ažurirano: 13.09.2019. 10:28h

Kako sada stoje stvari, kosovski izbori na vlast će dovesti nove igrače. Najnoviji rok koji Zapadne države žele da nametnu za postizanje sporazuma je decembar.

Prema pisanju "Blica", koje prenosi Tanjug, to ne znači da taj rok neće biti prolongiran kao i mnogo puta do sada, ali "kosovska stvar" se gura u tom pravcu.

Stranka Hašima Tačija stoji lošije nego ikada, a ako Zapad zaigra na druge opcije, pregovori oko sudbine KIM mogli bi da se drastično promjene, navodi "Blic".

List dodaje da će biti već formirana vlada u Prištini, a da tek predstoje izbori u centralnoj Srbiji koji bi trebalo da na izvjestan način budu verifikacija dogovorenog, odnosno onog što je vlast postigla dijalogom sa Prištinom.

Prema pisanju lista, do uspostavljanja ovog zamišljenog tempa može doći i ne samo zbog smjene savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, koji je bio blizak ideji da se kosovsko pitanje reši nekom vrstom podjele, ili razgraničenja.

Opcija na koju se računalo zamijenjena je, a glavni igrač sada je Metju Palmer koji je imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Balkan. Ovaj političar je bliži dubljoj državi, a ne ne nekim iznuđenim, parcijalnim i ad-hok rješenjima.

Pored toga, kako se navodi, dodatni problem su kosovski izbori, zakazani za 6. oktobar i ko će uzeti vlast na KIM. "Blicov" diplomatski izvor iz Prištine otkriva da se sve vreme razgovara sa gotovo izvesnim budućim pobjednicima izbora.

Kako se dodaje, iako Tači ima mandat do 2021. to neće značiti mnogo, jer će imati cijelu vladu protiv sebe. Ako se i Zapad odluči za druge igrače, Tači je van svake igre da pregovara sa Beogradom.

"Uvlačenje DSK (Demokratska stranka Kosova) i njihove kandidatkinje za premijera Vjose Osmani i Aljbina Kurtija (stranka Sanoopredjeljenje) u pregovore ne treba uopšte isključiti. To je opcija na kojoj se uporedo radi. Ova opcija se ne posmatra samo u kontekstu pregovora sa Beogradom već bi njihova vlast i podrška značila i slabljenje OVK krila u politici", kaze izvor "Blica".

Međutim, veoma je upitno da li bi DSK i Samoopredjeljenje pristali na neki kompromis sa Beogradom ili bi trazili visoku cijenu zauzvrat, ukazuje se u tekstu i navodi da se uporedo sa Kosovom pomjeraju stvari i u regionu.

Decembar se pominje kao realan za ulazak Sjeverne Makedonije u NATO, a prema saznanjima "Blica", za sada je pitanje da li se nastoji i da se BIH i Kosovo riješe u paketu.

Bonus video: