Vučić nije ispoštovao dogovor za Kosovo, Merkel alternativu vidi u Brnabić?

"Vučić nije obavio svoj dio prećutnog dogovora između Beograda i Zapada, i nije doveo odnose Srbije i Kosova na željeni nivo – dok je zauzvrat Zapad manje-više ćutao o katastrofalnom stanju u pravosuđu i medijima u Srbiji. Zato što Vučić nije obavio svoj dio dogovora, Merkel sada traži alternativu u direktnom dijalogu s premijerkom Brnabić"
9640 pregleda 4 komentar(a)
Brnabić u Berlinu, Foto: Reuters
Brnabić u Berlinu, Foto: Reuters

Treća posjeta Berlinu za manje od godinu dana, ali tek sada prva, zvanična, sa svim počastima. Neki analitičari procjenjuju da Merkel, zato što Vučić nije obavio svoj dio dogovora, u premijerki Brnabić traži alternativu.

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić čest gost u Berlinu, a s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel viđa se dovoljno i na međunarodnim konferencijama, današnja posjeta Berlinu (18.9.) prvi je zvanični boravak u njemačkoj metropoli više od dvije godine nakon njenog dolaska na čelo Vlade Srbije.

U skladu s tim, upriličene su i vojne počasti i sviranje himne, nakon čega su se dvije državnice povukle na više spratove kancelarskog ureda, na radni ručak. A tamo se razgovaralo – mnogo o privredi, a malo o politici.

O Kosovu samo na rubovima

Na konferenciji za novinare nakon susreta koji je trajao dvadesetak minuta, svega nekoliko riječi bilo je odvojeno za političko pitanje odnosa Srbije i Kosova. U posebnoj izjavi za novinare iz Srbije, nakon zvanične pres-konferencije, Ana Brnabić samo je dala do znanja da se njemačka strana nije izjašnjavala o eventualnom popuštanju kada je u pitanju rješenje koje bi se zasnivalo na razgraničenju.

„Njemačka strana ništa po tom pitanju nije rekla, niti je predložila išta novo“, rekla je Brnabić.

Prethodno je, na konferenciji za novinare, Angela Merkel izjavila da je dijalog trenutno blokiran zbog izbora na Kosovu. Ona je takođe demantovala medijske napise po kojima Berlin i Pariz žele da imenuju sopstvenog predstavnika u razgovorima o budućnosti odnosa Beograda i Prištine.

Uz vojne počasti o privrednim odnosima

Kancelarka Merkel je u svom kratkom obraćanju novinarima pohvalila privredne reforme u Srbiji koje su rezultirale padom broja nezaposlenih. Posebno je istakla proces digitalizacije: „Što se obrazovanja mladih stručnjaka na polju informatike i digitalizacije tiče, tu bi Srbija mogla da posluži kao uzor i ostalima u Evropi“, rekla je Merkel. Mnogima u sali vjerovatno je u tom trenutku kroz glavu prošla pomisao da bi ti mladi stručnjaci jednog dana mogli da završe na njemačkom tržištu rada.

Nakon kancelarke, gošća iz Beograda opširno je opisivala privredne uspjehe Srbije u posljednjem periodu. Pritom je istakla svoje razgovore s predstavnicima manjih i srednjih njemačkih preduzeća koji su u utorak (17.9), tokom razgovora s Anom Brnabić, izrazili želju da ulažu u Srbiju. Kako je tada istakao predsjednik te interesne grupe, Mario Ohoven, njemački preduzetnici posebno su zainteresovani za Srbiju zbog dobre logistike i „konkurentnih plata“. Pritom se najviše govorilo o potencijalima u sektoru proizvodnje industrijskih djelova.

Privreda premijerki, politika predsjedniku Vučiću

Činjenica da Brnabić u nastupnu posjetu dolazi dvije godine nakon imenovanja na premijersku poziciju, samo je na prvi pogled neobična. Doduše, ovo je treći boravak Ane Brnabić u Berlinu u posljednjih godinu dana, ali oba ranija termina premijerka Srbije bila je u drugom planu. U novembru prošle godine, na privrednoj konferenciji dnevnika „Zidojče cajtung“ i na proljeće ove godine kada je bila samo pratnja predsjedniku Vučiću.

Neki analitičari procjenjuju da tajna te „kasne posjete“ leži u odnosu kancelarke prema predsjedniku Srbije. Dugogodišnji dopisnik njemačke novinske agencije dpa iz Beograda, autor i publicista Tomas Brej, uoči susreta u Berlinu za DW je izrazio mišljenje da Merkel u premijerki Brnabić traži alternativu dijalogu s Vučićem.

„Vučić nije obavio svoj dio prećutnog dogovora između Beograda i Zapada, i nije doveo odnose Srbije i Kosova na željeni nivo – dok je zauzvrat Zapad manje-više ćutao o katastrofalnom stanju u pravosuđu i medijima u Srbiji. Zato što Vučić nije obavio svoj dio dogovora, Merkel sada traži alternativu u direktnom dijalogu s premijerkom Brnabić“, rekao je Brej.

On istovremeno ocjenjuje da to još jednom pokazuje neinformisanost njemačke diplomatije na Balkanu: „Očigledno u Berlinu još nisu u potpunosti shvatili da u Beogradu konce vuče Vučić i da bez njega nema donošenja odluka.“

Bonus video: