Haradinaj: Takse će biti ukinute samo priznavanjem Kosova

Haradinaj je naveo da će dijaloga sa Srbijom biti samo ukoliko postoji obostrano priznanje u trenutnim granicama i da neće podržati da početak pregovora bude uslovljen ukidanjem taksi
2464 pregleda 13 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Facebook/screenshot, Facebook/screenshot
Ramuš Haradinaj, Foto: Facebook/screenshot, Facebook/screenshot

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da treba reći i Evropljanima i Amerikancima da će takse biti ukinute samo priznavanjem Kosova, prenosi Gazeta Ekpress.

On je to izjavio u razgovoru uživo koji je organizovao Kosovski demokratski institut o dijalogu između Kosova i Srbije,

Haradinaj je rekao da je odlazak predstavnice Evropske unije za bezbjednost i spoljnu politiku Federike Mogerini iz pregoračkog procesa dobra vijest, budući da je ideja korekcije granica ili podjele Kosova bila prisutna pod njenim vođstvom.

"Povratak dijalogu za stolom njemačke kancelarke Angele Merkel i uz podršku predsjednika Francuske Emanuela Makrona i Vašingtona sa izaslanikom Metjuom Palmerom je veoma dobra odluka, pošto podjela Kosova više nije tema razgovora“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da će dijaloga sa Srbijom biti samo ukoliko postoji obostrano priznanje u trenutnim granicama i da neće podržati da početak pregovora bude uslovljen ukidanjem taksi.

"Moramo da objasnimo objema stranama da se zalažemo za međusobno priznavanje i da njihov zahtjev da se suspenduju takse prije početka dijaloga slabi Kosovo. Taksa se uklanja samo priznavanjem”, kazao je Haradinaj.

Bonus video: