PATRIJARH SPC O NOVOM NAZIVU

Irinej: Podržavam promjenu imena crkve, ali se ne selim u Peć

Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsjedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima
135 pregleda 19 komentar(a)
litija Podgorica, patrijarh Irinej, Foto: Boris Pejović
litija Podgorica, patrijarh Irinej, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2018. 10:33h

Patrijarh srpski Irinej poručio je da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, međutim, on se, kako kaže, neće preseliti na Kosovo i Metohiju.

"Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gdje su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo", rekao je za "Kurir".

Irinej je naglasio da je izmjena imena veoma dobar predlog i da bi volio da se to prihvati. Pored promjene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine, prenosi Tanjug.

Predviđeno je da prvi čovjek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsjedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Novim ustavom SPC biće promijenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

Ukoliko nijedan kandidat ne obezbijedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljat najviše sedam puta. Ako ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu.

Irineju se više dopada sadašnji način izbora, odnosno glasanje "apostolskim žrijebom", tj. nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

"Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih volio da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali vidjećemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, vidjećemo šta će biti usvojeno", rekao je Irinej.

Preporučujemo za Vas