Investicijom od 118 miliona eura obezbijeđena zelena struja za 45.000 domaćinstava

Kompanija MK Fintel Wind, koja je do sada uložila 143 miliona evra u projekte na teritoriji Banata, Vojvodine i Podunavlja, za cilj ima da dodatno doprinese stabilnosti energetskog sistema Srbije
5587 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja vjetroparka Košava kompanije MK Fintel Wind, Foto: MK Fintel Wind
Sa otvaranja vjetroparka Košava kompanije MK Fintel Wind, Foto: MK Fintel Wind

Kompanija MK Fintel Wind je zvanično pustila u rad svoj treći, ujedno i najveći vjetropark – "Košava" u Izbištu. Ukupna instalisana snaga postrojenja je 69 MW, što znači da ovaj vjetropark može da proizvodi struju koja će zadovoljiti potrebe 45.000 domaćinstava.

Sa otvaranja vjetroparka Košava
Sa otvaranja vjetroparka Košava(Foto: MK Fintel Wind)

"Sa distance od gotovo decenije, shvatamo da smo, napravivši pionirske korake u projekte izgradnje vjetroparkova, odigrali važnu ulogu u jačanju svijesti lokalne i regionalne javnosti o tome koliko su, za budućnost važni održivi izvori energije“, rekao je izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind, Tiziano Giovannetti, i dodao:

"Sa ukupnom investicijom od 118 miliona eura, vjetropark Košava predstavlja krunu dosadašnjih investicija. Ne stajemo ovdje. Naš sledeći korak je druga faza izgradnje ovog vjetroparka. Imamo velike planove, a uz kontinuiranu podršku partnera iz vladinog i korporativnog sektora ostvarićemo zajednički cilj da ovu oblast bogatu snagom vjetra postavimo na zelene mape svijeta".

Sa otvaranja vjetroparka Košava
Sa otvaranja vjetroparka Košava(Foto: MK Fintel Wind)

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić zahvalio se investitorima, porodicama Đovaneti i Kostić, na velikoj energiji koju su uložili u razvoj vjetro-energetskog sektora u Srbiji.

"Srećan sam što sam danas čuo za veoma ambiciozne planove MK Fintel Wind-a koji su ohrabrenje za ministarstvo i čitavu Srbiju. Mi smo sa 370 MW koje smo stavili na mreže 2018. i 2019. apsolutni broj jedan u regionu. Činjenica da danas imamo 400 MW iz energije vjetra i preko 500 MW iz obnovljivih novih projekata je dokaz da ozbiljno razumijemo šta se dešava u energetskom svijetu i segmentu globalnih klimatskih promjena“, zaključio je ministar Antić.

Sa otvaranja vjetroparka Košava
Sa otvaranja vjetroparka Košava(Foto: MK Fintel Wind)

Kompanija MK Fintel Wind je krajem 2015. godine otvorila vjetropark "Kula", koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi "La Piccolina", ukupne snage od 6,6 MW.

Sa pokretanjem vjetroparka "Košava" ukupno oko 60.000 domaćinstava je pokriveno "zelenom" strujom. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vjetroparkova, u cilju daljeg unapređenja kako sopstvenih resursa, tako i lokalne privrede.

Sa otvaranja vjetroelektrane Košava
Sa otvaranja vjetroelektrane Košava(Foto: MK Fintel Wind)

Dodatno, MK Fintel Wind daje značajan doprinos ostvarenju strateškog cilja Republike Srbije da do 2020. godine 27% ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora.

Kompanija MK Fintel Wind, koja je do sada uložila 143 miliona evra u projekte na teritoriji Banata, Vojvodine i Podunavlja, za cilj ima da dodatno doprinese stabilnosti energetskog sistema Srbije.

Partneri kompanije Fintel Wind na izgradnji vjetroparka "Košava" bile su Erste banka, UNICredit Banka, Development Bank of Austria, kao i AIK banka.