OBJAVILA CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA

Izbori na Kosovu: Prebrojano 77 odsto glasova, vodi Samoopredjeljenje, Veselji najavio odlazak u opoziciju

Od srpskih partija ubjedljivo vodi Srpska lista koja je prema do sada poznatim rezultatima obezbijedila svih 10 mjesta koja pripadaju srpskoj zajednici
9509 pregleda 9 komentar(a)
Pristalice Samoopredjeljenja, Foto: Reuters
Pristalice Samoopredjeljenja, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2019. 00:47h

Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija vodi na juče održanim prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu sa 26,10 odsto glasova, dok Demokratski savez Kosova (DSK) ima 25,21 odsto, pokazuju rezultati koje je večeras objavila kosovska Centralna izborna komisija (CIK), na osnovu 77 odsto prebrojanih glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova (DPK) Kadrija Veseljija koja je osvojila 21,7 odsto glasova, slijedi koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova sa 11,6 odsto, dok koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde ima 5,08 odsto glasova, objavljeno je na sajtu CIK-a.

Od srpskih partija ubjedljivo vodi Srpska lista koja je prema do sada poznatim rezultatima obezbijedila svih 10 mjesta koja pripadaju srpskoj zajednici.

Veselji je najavio da njegova stranka odlazi u opoziciju jer na izborima nije osvojila najviše glasova.

Kadri Veselji
Veselji(Foto: Reuters)

CIK je ranije večeras objavila je da je na osnovu 35 odsto prebrojanih listića najviše glasova Demokratski savez Kosova (DSK) - 64.521 glas.

CIK je tada objavila da je na drugom mjestu Samoopredjeljenje sa 59.492 glasova, dok je treća Demokratska partija Kosova (DPK) sa 57.717 glasova.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova tada su imale 33.225 glasova.

Srpska lista je tada dobila 13.994 glasova, dok su ostale stranke zajedno dobile 25.242 glasa.

Kurti: Počinjemo rad na stvaranju nove Vlade

Lider Samoopredjeljenja i kandidat te stranke za premijera Kosova Aljbin Kurti proglasio je pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i izjavio da od danas počinje da radi na stvaranju nove Vlade sa njim kao premijerom.

Aljbin Kurti
Kurti(Foto: Reuters)

"Mi smo naporno radili, dugo smo bili angažovani, ali sve se isplati, jer svaka žrtva vrijedi za naše voljene građane. Smatrali smo to svojom obavezom i mi ćemo vratiti zemlju na pravi put", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da večeras slave, a da će se u ponedjeljak "obavezati na stvaranje Vlade".

"Uspostavićemo kontakt sa Demokratskim savezom Kosova kako bismo krunisali promjene. Kada opozicija postane vlada, onda se promjena kruniše. U međuvremenu se promjena dogodila našom pobjedom", rekao je Kurti.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, rekao je da će kao premijer preuzeti odgovornosti koje mu pripadaju po Ustavu, a da pod njegovim vođstvom neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamjenu za priznanje, već dug koji Srbija ima prema Kosovu.

Haradinaj: Moja odluka da se odlučivanje vrati narodu bila je ispravna

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da se njegova odluka da vrati odlučivanje narodu u vrijeme kada se Kosovo nalazi na raskršću, danas pokazala ispravnom.

Ramuš Haradinaj
Haradinaj(Foto: Reuters)

U poruci na svom fejsbuk nalogu Haradinaj je zahvalio partijskoj strukturi, aktivistima i pristalicama ABK, a posebno svakom biraču koji je, kako je naveo, glasao za koaliciju ABK-SDPK, izražavajući duboku zahvalnost za naporan rad i nepokolebljivu vjeru koju su joj dali.

"Danas bih zahvalio državnim institucijama koje su bile opterećene organizacijom izbora i njihovim napretkom, na visokoj odgovornosti koju su pokazale u toku ovog tekućeg procesa", napisao je Haradinaj.

Prema njemu, fer i mirna konkurencija podigla je Kosovo i njegove građane na novi standard političke i demokratske zrelosti, i postala primjer regionu, a kako je dodao zaslugu za to imaju sve političke stranke.

"Želio bih da se ovaj izborni ciklus zatvori istim nivoom razboritosti, što zahtijeva da se bez odlaganja konstituiše Skupština i nove demokratske institucije u zemlji. Kosovo se danas ne razlikuje od zemalja sa naprednim demokratijama, dokazali smo da smo jednako evropski kao i bilo koja druga država u Evropi", kazao je Haradinaj.

Osmani: O pobjedniku tek kada se prebroje svi glasovi

Kandidatkinja za premijerku Kosova Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova izjavila je večeras da se o pobjedniku prijevremenih parlamentarnih izbora ne može govoriti dok se ne prebroje svi glasovi.

Vjosa Osmani
Osmani(Foto: Reuters)

Osmani je kao najznačajniji rezultat izbora istakla veliku pobjedu dosadašnje opozicije, a zahvalila je svim građanima Kosova na zrelosti koju su iskazali u izbornom procesu, a posebno na ogromnom broju birača čiji su glasovi doveli do uklanjanja stranaka koje su do sada loše upravljale i velike pobjede opozicije.

"Željela bih da posebno zahvalim pristalicama DSK na velikoj podršci koja nam je pružila priliku da podignemo našu stranku u samo mjesec dana i da je snažno obnovimo", kazala je Osmani.

Osmani je istakla da je DSK otvorena za koaliciju sa Samoopredjeljenjem i sa drugim strankama izuzev Demokratske partije Kosova.

Tri stranke proglasile pobjedu

Političke stranke Samoopredjeljenje, Demokratski savez Kosova (DSK) i Demokratska partija Kosova (DPK) proglasile su ranije večeras pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zamjenik predsjednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredjeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

"Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobjednici na izborima. Prva stranka u podršci građana i srecćni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vođstvo prema Samoopredjeljenju kao drugoj stranci", rekao je Haziri.

Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao "uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK".

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredjeljenja počeli su da slave u svom sjedištu nakon što su čuli rezultate egzit pola, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobjedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom za novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mjesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima egzit pola prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mjesta dijele Demokratski savez Kosova i Samoopredjeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema egzit polu koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredjeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, a DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mesta.

Marža moguće greške iznosi jedan odsto.

Egzit pol Instituta za studije javnosti (PIPOS) i Radio televizija Kosova objavili su ranije egzit pol rezultata prijevremenih parlamentarnih izborana Kosovu prema kojem je pobjednik Samoopredjeljenje sa 28,1 odsto.

Na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova sa 27,9 odsto i Demokratska partija Kosova sa 25,8 odsto.

Glasalo 44,15 odsto upisanih birača

Prema rezultatima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije (CIK) na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 19.30 glasalo je 783.423 građana ili 44,15 odsto upisanih glasača.

Podaci se zasnivaju na informacijama koje su dobijene sa 95 odsto glasačkih mjesta na cijeloj teritoriji Kosova.

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu odvijajli su se na 2.547 glasačkih mjesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. godine.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova imaju pravo glasa.

Izbore na Kosovu je posmatralo je 34.558 domaćih i međunarodnih akreditovanih posmatrača.

Za bezbjedan tok izbora je angažovano 6.000 policajaca i 100 tužilaca.

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka saopštila je ranije da je do 15 časova na osnovu informacija sa 98 odsto glasačkih mjesta na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 554.750 ili 29,46 odsto upisanih glasača, što je za dva odsto više u odnosu na prethodne izbore 2017 godine.

Daka je tada na trećoj konferenciji za medije rekla da je bilo nekih izolovanih incidenata i problema ali da CIK ocjenjuje da oni ne mogu da utiču na regularnost izbora.

Istovremeno koalicija nevladinih organizacija Demokratija na djelu (DnD) je na osnovu posmatrača sa terena ocijenila da je opšta ocjena da se izborni proces odvija mirno, ali da je bilo i nepravilnosti.

Iste su nepravilnosti bile prisutne i na posljednjim izborima 2017 godine.

Prema DnD u 317 slučajeva se dozvolilo glasanje sa kosovskim dokumentima, ali sa rokom koji je prošao.

Takođe su na 52 glasačka mjesta identifikovana i 83 slučaja slikanja glasačkog lista, što predstavlja krivično djelo.

Takođe je u 96 slučajeva, na 56 glasačkih mjesta konstatovano da je pored glasačkog mjesta bilo više od jedne osobe a da se nije radilo o glasanju uz asistenciju.

Daka je ranije saopštila da je do 11 sati na izborima na Kosovu glasalo 174.669 odnosno 9,64 odsto upisanih birača.

Ona je tada rekla da su to informacije dobijene na osnovu podataka sa 94 odsto glasačkih mjesta.

Prema njenim riječima, na izborima 2017. godine do 11 sati su glasala 150.244 birača odnosno 8,45 odsto upisanih.

Ona je tada kazala da je bilo nekih izolovanih incidenata i da za sada sve teče u redu i miru.

I koalicija nevladinih organizacija DnD je ranije na osnovu informacija posmatrača sa terena ocijenila da se izborni proces odvija mirno, ali da nisu nedostajale ni neke nepravilnosti u izbornom procesu, koje su bile evidentne i u prethodnim izborima.

Na izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a za 120 mjesta poslanika u Skupštini Kosova takmiči se 1.067 kandidata za poslanike.

Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Glasanje je počelo u sedam časova, a građani će moći da se izjašnjavaju na 2.547 glasačkih mjesta, što je za 42 glasačka mjesta više u odnosu na prethodne izbore.

Prema ocjenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

I sa bezbjednosnog stanovišta nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na sjeveru, ali i drugim djelovima Kosova.

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Evropska unija (EU) pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa međunarodnim standardima i vladavinom zakona.

Posmatrači izbora na Kosovu: Izbori teku dobro, bez problema, uz neke manje incidente

Šefica posmatračke misije Evropske unije, Viola fon Kramon-Taubadel, ocijenila je da je dosadašnji tok izbora na 98 odsto glasačkih mjesta dobar, da je bez problema, uz neke manje incidente.

"Imamo nekih manjih incidenata, ali sveukupno, iz onoga što smo primijetili, izbori prolaze dobro, nije bilo problema. Iz onoga što smo primijetili oko 98 posto ide dobro i nesmetano. Imali smo 30 timova za otvaranje biračkih mjesta i imamo 58 timova na terenu cio dan", rekla je Kramon-Taubadel.

Ona je rekla da proces izbora izgleda mirno, da je rano govoriti jer je prošlo samo nekoliko sati od otvaranja glasačkih centara, ali da nema indikacija koja mogu da zabrinjavaju.

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu prati 34.558 akreditovanih posmatrača, od kojih su 100 posmatrača iz Posmetračke misije Evropske unije.

Preporučujemo za Vas