Srbija: Nakon sukoba sa mještanima, investitor odustao od gradnje mHe na Staroj planini

Situacija oko gradnje mini hidroelektrane u selu Topli Do eskalirala je jutros kada je i policija reagovala, a kako su svjedočili mještani sela, bilo je povrijeđenih na obje strane
1756 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Investitor Dragan Josić odustao je od izgradnje mini hidroelektrane (MHE) na Staroj planini u Srbiji i rekao da više neće kročiti u Pirot, objavio je na Tviteru portal Južne vesti.

Josić, koji se prilikom pokušaja da započne sa radovima na izgradnji mHe, sukobio sa mještanima u staroplaninskom selu Topli Do, izjavio je da je razočaran reakcijom policije i poručio da odustaje od gradnje mHe u ovom staroplaninskom selu, a da će od države tražiti nadoknadu štete i izgubljenu dobit, prenosi N1.

Situacija oko gradnje mini hidroelektrane u selu Topli Do eskalirala je jutros kada je i policija reagovala, a kako su svjedočili mještani sela, bilo je povrijeđenih na obje strane.

Međutim, investitor Dragan Josić tvrdi da su povrijeđeni sa "njegove strane" i to više od 10 osoba, a da je među povrijeđenima i on sam.

Jutrošnji sukob opisuje kao linč, gdje su on i njegovi radnici "izvukli deblji kraj".

Policija je saopštila da je reagovala jutros tokom sukoba mještana sela Topli Do i obezbjeđenja i radnika na izgradnji mini-hidroelektrane, ali Josić kaže da je razočaran njihovim ponašanjem.

"Totalno sam razočaran reakcijom pirotske policije koja je dopustila da nas linčuju i da nam razbijaju stakla bez ikakvih reakcija. Oni su bili nijemi posmatrači. Jurili su nas sa dva vojna džipa ili kamiona, a policija nije reagovala. Ovo je banana država", kaže Josić.

"Neću nogom kročiti u Pirot, a ne u Topli Do. Da gledam kako lipti krv iz glava mojih radnika, meni da lome ruku, a da nemamo nikakvu zaštitu, ne pada mi na pamet. Prvo ću da tužim policiju, a onda ću tražiti nadoknadu od države za izgubljenu dobit i nadoknadu štete. Da mi vrate pare koje sam uložio, jer mi je onemogućeno da gradim mini hidroelektranu, a državni organi ne preduzimaju ništa povodom toga", rekao je Josić, a prenijele Južne vesti.

Mještani Toplog Dola poručili su da će barikada na mostu u selu sa stražama koje traju danonoćno nešto više od mjesec dana ostati do ispunjenja obećanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o zabrani gradnje mini hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za mHe.

Bonus video: