Auto-put Beograd-Sarajevo će očuvati mir i stabilnost u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija izgraditi most preko Save, zbog čega će izgradnja auto-puta trajati tri godine
2431 pregleda 1 komentar(a)
Dodik i Vučić, Foto: Beta-AP
Dodik i Vučić, Foto: Beta-AP

Učesnici današnjeg trilateralnog sastanka u Beogradu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, ocijenili su da će auto-put Beograd-Sarajevo pomoći da se komunikacija u regionu poboljša i da se očuvaju mir i stabilnost.

Oni su razgovarali o projektima u kojima učestvuju Turska, Srbija i BiH, a o bilateralnim pitanjima, kako su naveli, razgovaraće na bilateralnim sastancima.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je Turska „stabilizirajući faktor u regionu“, i da, pošto ima dobre odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, može da pomogne stabilizaciji prilika.

„BiH i Srbija imaju svoje odnose i mi ćemo naša brojna otvorena pitanja rješavati u bilateralnom dijalogu. Danas sam kazao da je potrebna intenzivnija saradnja BiH i Srbije, i da se samo tako na pravi način mogu riješiti bilateralni problemi“, naveo je Džaferović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić rekao je da su se na sastanku javile i ideje za nove projekte koji se tiču željezničke mreže.

Autoput Beograd Sarajevo
Sa polaganja kamena temeljca(Foto: Beta-AP)

„To su skupi projekti, ali važni jer povezuju građane Srbije i BiH, kao i djelove BiH na nekim pravcima“, kazao je Komšić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da autoput Beograd-Sarajevo, za koji je danas položen kamen temeljac, treba da poveže Srbiju i Republiku Srpsku i BiH i „omogući bolju komunikaciju“.

„Razgovarali smo i o gasovodu Turski tok, o mogućnosti učešća BiH u tom projektu, o modernizaciji željezničke mreže, kao i o potrebi da se očuva dobra politička saradnja, stabilnost i mir“, kazao je Dodik.

On je ocijenio da je autoput Beograd-Sarajevo „vrlo važan projekat koji definitivno utiče na mir i stabilnost u regionu“.

„Put je sinonim za civilizaciju. Ako uspijemo da to izvedemo, da izgradimo put, to će imati veliki uticaj na stanovništvo, ali i još veći uticaj na sprečavanje odliva stanovništva. To će učiniti region mjestom koje privlači ljude i koje će biti dostupno“, rekao je Erdogan.

Srbija je po pitanju auto-puta završila svoje obaveze i papirologiju sa Turskom, a BiH tek treba da zaključi ugovore sa Srbijom i Turskom kako bi taj projekat bio što pre realizovan. Erdogan je naveo da je važno riješiti probleme oko formiranja vlade BiH jer „bez vlade ne može efikasno da se radi“.

Turski lider je najavio i naredne sastanke trilaterale, u Turskoj i BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija izgraditi most preko Save, zbog čega će izgradnja auto-puta trajati tri godine.

On je ocijenio da je od 1945. godine „neka nevidljiva ruka“ sprečavala izgradnju dobrih veza, odnosno puteva i pruga između Srbije i BiH, ali da je sada došlo vrijeme da se to promijeni.

On je najavio i da će biti građen i drugi dio autoputa, koji će spojiti Sarajevo sa Beogradom preko Višegrada i Požege i da će tako biti spojeni i Srbi iz Srbije sa onima u Gackom, ali i Bošnjaci iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice sa Sarajevom.

Autoput Beograd-Sarajevo
Sa polaganja kamena temeljca(Foto: Beta-AP)

„Ako to završimo, ljudi će biti mnogo bolje povezani i imaćemo svi bolje rezultate“, rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio Erdoganu zbog, kako se izrazio, „nesumnjive stabilizujuće uloge“ koju Turska ima na Balkanu.

Jučerašnjim sastankom lidera Srbije, BiH i Turske oživjela je praksa trojnih samita koji su se održavali 2010-2013.

Učesnici samita BiH-Srbija-Turska danas u Sremskoj Rači prisustvuju ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, u čemu učestvuje i Turska.

Bonus video: