TUŽILAŠTVO PONOVO ISTRAŽUJE

Sjeverna Makedonija: Nova istraga protiv Bokija 13, osumnjičeni i visoki funkcioneri

Tužilaštvo navodi da se u predistrazi za rad "Međunarodnog saveza" došlo do saznanja da su ostale osumnjičene osobe pomagale prvoosumnjičeom u izvršavanju krivičnih djela
2901 pregleda 1 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Tužilaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makdonije pokrenulo je danas novu istragu protiv Bojana Jovanovskog zbog sumnje da je kao predsjednik nevladine organizacije "Međunarodni savez" počinio krivična djela "prevara" i "pranje para".

Prema Televiziji Telma, sa Jovanovskim u toj istrazi su osumnjičeni i visoka funcinerka vladajućeg SDSM i potpredsjednica parlementa Frosina Remenska, koja je počasni predsjednik "Međunarodnog saveza", direktorka te nevladine organizacije Jasna Mandić i otac i asistentkinja Bokija 13, Mile Jovanovski i Kristina Karajovanova, kao i sama nevladina organizacija.

Mile Jovanovski je direktor i zajedno sa Mandićevom formalni vlasnik kablovke telvizije 1TV, kojom je prktično kao neformalni vlasnik upravljao Bojan Jovanovski, a pokretanje istrage za rad njegove nevladine organizacije dolazi dan prije podizanja optužnice za slučaj "Reket" u kojem je prvoosumnjičeni.

Prema Tužilaštvu za organizovani kriminal, prvoosumnjičeni u istrazi za prevaru i pranje para je kao predsjednik nevladine organizacije koristeći dokument tog pravnog lica od jula 2017. do aprila 2018. godine "doveo i održavao u zabludi upravnike dva građevinska društva" i uzeo im ukupno oko milion eura.

"Lažno prikazujući da će da obezbijedi državno zemljište za izgradnju centra za odrasla lica i mobilni servis, a zatim i državne subvencije, od oštećenih, preko autorske agencije uspio je da dobije 719.000 eura od jednog pravnog lica i 233.821 eura od drugog pravnog lica", navodi se u saopštenju.

Mediji  napominju da je prvi oštećeni vlasnik bitoljske građevinske kompanije "Pelister" Siljan Micevski (koji je i počasni konzul Srbije u Severnoj Makdoniji), a drugi vlasnik firme "Drim bilding" iz Struge Ardijan Amzoski, koji su o aranžmanima sa Bokijem 13 pred tužiteljkom Vilmom Ruskoskom davali izjave u oviru istrage "Reket".

Tužilaštvo navodi da se u predistrazi za rad "Međunarodnog saveza" došlo do saznanja da su ostale osumnjičene osobe pomagale prvoosumnjičeom u izvršavanju krivičnih djela, praveći dogovre, podižući uplatćeni novac i uplaćujući sredstva drugim pravnim licima po osnovu pozajmica i donacija.  

"Ujedno jedan od osumnjičenih je kao funcioner, zajedno sa prvoosumnjičenim, prisustvovao susretima koje je on organizovao, pri čemu je iskristio svoj ugled i autoritet pa su oštečeni stekli utisak da iza ponuđenih projekta stoji izvršna vlast", navodi Tužilšaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije.

Dodaje se da će u toku dana naldežni tužilac sudiji za prethodni postupak krivičnog suda u Skoplju dostaviti predlog za odredjivanje pritvora za jednog osumnjičenog i mjera opreza za ostale osumjičene, kao i da se provoosumnjičeni već nalazi u pritovoru u okviru drugog postupka.

Preporučujemo za Vas