"tajni razlog krize - rudnik trepča"

Haradinaj: Spiječio sam pljačku 10 milijardi eura i plan Vučića, Rame i Tačija o podjeli Kosova

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj je još da su ga na ostavku prisilili "međunarodni, ali i unutrašnji faktori" ne navodeći detalje
29478 pregleda 15 komentar(a)
Haradinaj, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Haradinaj, Foto: Betaphoto, Betaphoto

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je spriječio pljačku 10 milijardi eura, plan koji bi, prema njegovim riječima, bio realizovan podjelom Kosova.

Za to je okrivio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog predsjednika Hašima Tačija i premijera Albanije Edija Ramu, koji su prema njegovim riječima bili tvorci plana podjele, piše Oranjuz a prenio je Kossev.

Haradinaj je naveo da je tajni razlog političke krize na Kosovu bila budućnost rudnika Trepča u Mitrovici.

"Sa investicijom koja ne prelazi 140 miliona eura, Trepča daje neto dobit od oko 500 miliona evra godišnje, za 20 godina pravi 10 milijardi evra, u čemu Kosovo i Srbija treba da uživaju", rekao je Haradinaj.

Izjavio je i da je sprečio pljačku i ponovio navode da je trojac Vučić, Tači i Rama začetnik plana za podjelu Kosova.

"Zaustavio sam pljačku od 10 milijardi eura, koja bi se realizovala kroz plan podjele Kosova. To je bio tajni ekonomski cilj u planu razmjene teritorija između Kosova i Srbije. Tači, Vučić i Rama bili su partneri u realizaciji ove šeme. Ali zaustavio sam ovu pljačku i rudnik Trepča, danas već dva mjeseca, pripada samo Kosovu", rekao je Haradinaj.

Izjavio je da je i ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj radio protiv Kosova, "dok se Ditmir Bušati odupirao planu podjele dok ga nisu uklonili i na njegovo mjesto doveli Cakaja, koji je bio vrlo aktivan, međunarodno promovišući projekat".

Rekao je još da su ga na ostavku prisilili "međunarodni, ali i unutrašnji faktori" ne navodeći detalje.

Predsjedniku Samoopredjeljenja Aljbinu Kurtiju je poručio da griješi ukoliko ukine taksu od 100 odsto koju je njegova vlada uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Govoreći o balkanskom šengenu, izjavio je da bi to bez Kosova bila veoma velika greška.

Preporučujemo za Vas