"SVE TO PRATIMO"

Vučić: Vidimo ko sa strane naoružava Albance i koje helikoptere traži Crna Gora

"Morate da razmišljate o radarsko - elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svijetu - više nema jednog policajca u svijetu, a ima mnogo igrača", rekao je Vučić i podsjetio na izreku bolje biti godzila nego bambi
10188 pregleda 21 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da Srbija mora da se naoružava, jer to rade sve zemlje oko nje.

"Ja sam uvijek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u reigonu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas", rekao je Vučić gostujući na Prvoj, prenosi B92.

Predsjednik Srbije je kazao da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

"Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere traži Crna Gora i sve to pratimo", rekao je predsjednik Srbije.

Dodaje da Srbija ne može da prati Rumuniju po novcu kada je riječ o naoružavanju niti da kupuje sistem koje oni kupuju, ali da može zemlje poput Bugarske i Mađarske.

"Morate da razmišljate o radarsko - elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svijetu - više nema jednog policajca u svijetu, a ima mnogo igrača", rekao je Vučić i podsjetio na izreku bolje biti godzila nego bambi.

Kazao je da je ranije bila jedna godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim djelovima svijeta i da su pored SAD, Kine i Rusije, tu i Indija, Turska, afričke zemlje, Japan, Indokina...

"Svi brinu o sebi i znaju da više nema jedinstva, kao što ga je bilo kada je 19 zemalja napalo Srbiju i svi gledaju kako da se zaštite. Da li će to biti izvor sukoba u budućnosti... Ne smijemo da budemo slabi, jer će uvijek neko naći ''lajbnicov razlog'' ako smo lak plijen. Ne smijemo da budemo bambi i zato se ekonomski slažimo", naglasio je Vučić na Prvoj, prenosi B92.

"Vratili smo kosovsko pitanje na velika vrata"

Vučić je rekao danas da je razumio šta je američka, a šta evropska ideja o Kosovu i Metohiji i da nije srećan zbog toga.

On je dodao da je imao dobar razgovor sa izaslanikom Bijele kuće Ričardom Grenelom.

"Razgovor je bio dobar i otvoren, Grenel je sposoban čovjek, razumjeli smo se dobro", rekao je Vučić za TV Prva upitan da prokomentariše razgovor sa Ričardom Grenelom i zašto je sam pisao bilješku poslije razgovora.

"Nisam srećan ishodom kako ga vide Amerikanci, ne bih to komentarisao", rekao je Vučić dodajući da je zato sve zapisao u službenoj bilješci.

On je istakao da je pozicija Srbije veoma teška i da se dugi niz godina borimo da ekonomski napredujemo i ne ugrozimo poziciju Srbije.

"Uspjeli smo da vratimo pitanje Kosova na velika vrata, kada je za mnoge to pitanje bilo završeno", rekao je Vučić.

"Kurti je otvorena prijetnja, ali niko neće ugroziti Srbe na KiM"

Vučić je rekao da izjavu Aljbina Kurtija, da će riješiti najveći problem Prištine - prisustvo Srbije na sjeveru, razumije kao otvorenu prijetnju, ali je poručio da niko, pa ni Kurti, neće moći da ugrozi Srbe.

"Ne želim da odgovaram uvredljivim rečnikom. Mogu samo reći da neće ugroziti Srbe", kazao je Vučić gostujući na televiziji Prva.

Kaže da su Albanci užasno nervozni, jer vide da im ne ide kako su planirali.

Oni, kaže, danas rade ono što smo mi radili u vrijeme pred kraj socijalističkog perioda, od 1987. do 1995, kada smo imali "lojalne Albance", a nismo razumjeli da postoji ogromna većina Albanaca koji su protiv toga.

"Danas oni pronalaze Radu Trajković i Rašića, one koji imaju dva odsto podrške Srba. Za razliku od nas ranije, kada je postojao jendopartijski sistem, oni danas egzaktno mogu da vide ko koliku podršku ima. Sada ste izmjerili da nemaju jedan odsto, ali hoćete da radite sa njima, a nećete sa onima koji zaista predstavljaju srpski narod. Nisam srećan zbog toga, ali radostan što pravite greške kao mi", istakao je on.

Vučić je priču o navodnom trovanju glasačkim listićima iz centralne Srbije nazvao najglupljom farsom.

Kazao je da svi znaju da nema ništa iza toga i da je to potvrdio i albanski doktor.

Predsjednik Srbije je istakao i da su "Albance pogodile dvije infekcije".

"To je bila infekcija, jedna zbog glasova koje je dobila Srpska lista, što je toliko infektivno djelovalo da su to morali da urade, a druga što su pravili računice da li bi i kako da ubace Pacolijevu stranku. Zato su napravili skandal", objasnio je on.

Prema njegovim riječima nema ni otrova, niti bilo kakve infektivne reakcije, da je sve budalaština koja pokazuje nivo nervoze i na šta su sve spremni.

"To pokazuje da su veoma opasni i zato sam i rekao da nečeg kao 2004. kada su iz DOS-ovog režima dozvolili pogrom nad Srbima, kao ni Oluje, nikada više neće biti. Mnogo smo ognjišta u prošlosti izgubili i to više nećemo dozvoliti”, kazao je on.

Rekao je da je uputio poruku EU, šaljivu, da li smo otrovali Albance antraksom ili novičokom.

"Za Maju Kocijančić imao sam uvijek jedno drugo pitanje, a tiče se prava Srba u Sloveniji. Ja sam napravio šalu, jer cio svijet je video priču o trovanju, proalbanski mediji pisali su o trovanju iz Srbije, sada ćute kao zaliveni", objasnio je on.

Ukazao je da ljudi u Srbiji nisu spremni da čuju istinu, jer imaju nježne uši, i najviše vole da slušaju bajke, kako je MMF zaveo kolonijalno ropstvo, kako ćemo da budemo neuništivi, sve da protjeramo preko Prokletija.

"Ja neću da lažem ljude", poručio je on povodom svojih izjava o realnom stanju na Kosovu i Metohiji.