Predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve: Novi naziv, jednostavniji izbor patrijarha

"Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja", navele su "Novosti" koje su imale uvid u tekst i dodale da novi ustav predviđa kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija
155 pregleda 4 komentar(a)
Amfilohije, Irinej, Foto: Mitropolija.me
Amfilohije, Irinej, Foto: Mitropolija.me
Ažurirano: 06.03.2018. 09:43h

Predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) predviđa da zvanični naziv SPC ubuduće bude "Srpska pravoslavna crkva - Pećka partijaršija", prenijele su danas "Večernje novosti".

Prema pisanju tog beogradskog dnevnika, novine su i da će procedura izbora patrijarha biti pojednostavljena i da će se crkveni poglavar birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

"Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja", navele su "Novosti" koje su imale uvid u tekst i dodale da novi ustav predviđa kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija.

Finalnu verziju dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najvjerovatnije na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sabora, koji će biti održan sredinom maja, pišu "Novosti".

Bonus video: