Incko pred SB UN: Korijen zastoja u BiH su tri najveće nacionalne stranke SNSD, SDA i HDZ

Incko je rekao da je "posebno sramotna pojava revizionizma ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, koji je pravna činjenica potvrđena presudama međunarodnih i domaćih pravosudnih organa"
2287 pregleda 0 komentar(a)
Incko, Foto: Reuters
Incko, Foto: Reuters

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Valentin Incko izjavio je danas pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da su korijen zastoja u BiH tri najveće nacionalne stranke, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

"U korijenu zastoja je, bar na nivou države i Federacije BiH, podjela između najvećih nacionalnih stranaka – vladajućih stranaka sa sjedištem u Federaciji, SDA i HDZ, i vladajuće stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj, SNSD", rekao je Incko, podnoseći 56. izvještaj generalnom sekretaru UN o stanju sprovođenja mira u BiH.

Incko je ocijenio da su konkurentske vizije te tri stranke za BiH, i njihovo tumačenje Ustava BiH, često protiv uslova koji su dio civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naveo da su entitetske vlade usvojile niz reformskih mjera programa Evropske unije, ali je dodao da nije postignut nikakav napredak u formiranju nove državne vlasti, poslije opštih izbora u oktobru 2018. godine.

Visoki predstavnik je kazao da se strane ne slažu u vezi s osnovnim aspektima Ustava BiH, pri čemu, kako je ocijenio, neke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj osporavaju samu ulogu i ovlašćenja države u njoj, kao i prethodno dogovorene politike i pravne obaveze prema NATO, prenijeli su sarajevski mediji.

"U maju je dostavljeno mišljenje Evropske komisije vezano za evropske integracije BiH, u kojem je utvrđeno 14 ključnih prioriteta koje vlasti BiH moraju da ispune u procesu prema otvaranju pregovora o pristupanju, što je trebalo da motiviše političke vođe da prevaziđu razlike i započnu s ključnim reformama", naveo je Incko.

Umjesto toga, dodao je, lideri SNSD, SDA i HDZ BiH, u avgustu su sklopili sporazum o načelima za formiranje vlasti koji je istekao u septembru, bez rezultata, "što je dovelo do još većih nemira i prijetnji, posebno SNSD-a, da će se povući iz postojećih sporazuma".

Incko je ukazao da je lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zaprijetio da će povući Republiku Srpsku iz sporazuma o legalnom prenosu nadležnosti s entiteta na državu, koji su dva entiteta potpisala prije uspostavljanja jedinstvenih Oružanih snaga BiH, jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

"Dodik je upozorio da će biti poništeni svi zakoni i odluke donijete 'pod pritiskom visokog predstavnika', čak i oni odobreni u parlamentu Bosne i Hercegovine", kazao je Incko.

Visoki predstavnik je naveo da još funkcioniše Savjet ministara BiH iz prošlog mandata, ali da je njegov rad "ograničen politički sračunatom i nepotrebnom blokadom parlamenta BiH".

"To znači da ne mogu da se usvajaju novi zakoni, uključujući budžet na državnom nivou, što uveliko onemogućava zemlju da se efikasno nosi s aktuelnim problemima kao što je migrantska kriza", ocijenio je Incko.

On je naveo da je nastavljena i destabilizujuća retorika podela koja dominira političkom situacijom.

"Neki politički lideri iz RS i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili pak predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istovremeno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara Republiku BiH što nije bilo konstruktivno", rekao je Incko.

On je naveo da je i dalje "veoma rašireno veličanje osuđenih ratnih zločinaca koje uveliko otežava mogućnost postizanja istinskog i trajnog pomirenja među svim narodima".

Ukazao je i na problem nedostatka vladavine prava u zemlji i dodao da će vladavina prava i funkcionalnost pravosudnih institucija biti njegovi prioriteti u narednom periodu.

Incko je rekao da je "posebno sramotna pojava revizionizma ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, koji je pravna činjenica potvrđena presudama međunarodnih i domaćih pravosudnih organa".

"U Srebrenici je 1995. godine počinjen genocid. Ništa i niko ne može promijeniti tu činjenicu", kazao je Incko.

Bonus video: