Bregu: Regionalna integracija ne može napredovati bez evropske integracije

Bregu je ocijenila da brži ekonomski rast Zapadnog Balkana leži u stvaranju jedinstvenog tržišta
595 pregleda 0 komentar(a)
Bregu (lijevo), Foto: Beta-AP
Bregu (lijevo), Foto: Beta-AP

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) potpisao je danas u Ženevi memorandum o razumIJevanju sa Svjetskim ekonomskim forumom u cilju povećanja konkurentnosti i podsticanja inovacija u regionu.

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu rekla je da je četvrtu industrijsku revoluciju potrebno iskoristiti za ekonomski rast i stabilnost kroz ubrzavanje reformi u domenu konkurentnosti i inovacija, navodi se u sapštenju RCC.

"Regionalna integracija ne može napredovati bez evropske integracije. Izazovi koji su pred nama će biti čak i veći: jačanje regionalne saradnje u vrijeme neizvjesnosti i ispunjavanje očekivanja Berlinskog procesa u pogledu integracije regiona u Evropsku uniju", rekla je ona i dodala da dok Zapadni Balkan čeka na jasniju sliku proširenja EU, treba pojačati saradnju šest ekonomija regiona.

Bregu je ocijenila da brži ekonomski rast Zapadnog Balkana leži u stvaranju jedinstvenog tržišta.

"Ako prekogranična koordinacija u regionu dostigne evropski prosjek Zapadni Balkan bi na godišnjoj osnovi uštedeo 800 miliona eura ili oko jedan odsto BDP-a regiona. Funkcionalan regionalni ekonomski prostor pomaže ekonomijama da budu mnogo konkurentnije, inovacije se brže šire na ujedinjenom tržištu, a kada se radi o Zapadnom Balkanu govorimo o tržištu od 18 miliona ljudi", navela je generalna sekretarka RCC.

U sklopu saradnje sa Svjetskim ekonomskim forumom predviđeno je iskorišćavanje ekonomskog potencijala regiona i ubrzavanje ekonomskog napretka, podsticanje javno-privatnog partnerstva i odgovarajućih reformi u cilju unapređenja inovacijskog ekosistema i konkurentnosti regiona, navodi se u saopštenju.

Memorandum je potpisan na marginama sastanka lidera sa Zapadnog Balkana kome su prisustvovali premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Slovenije Marjan Šarec.

Bonus video: