KOMŠIĆ POZVAO PREDSJEDNIKA FRANCUSKE U POSJETU

Zvaničnici BiH odbacili Makronove komentare: Francuska ima veći problem sa džihadistima

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio da „BiH nije prijetnja nikome
1980 pregleda 6 komentar(a)
Komšić (desno) na sastanku sa Rusonom, Foto: BETA/AP
Komšić (desno) na sastanku sa Rusonom, Foto: BETA/AP

Zvaničnici Bosne i Hercegovine su odbacili komentare francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH „tempirana bomba“ i najveća briga Evrope na Balkanu zbog „problema sa povratkom džihadista“.

Na pitanje o njegovoj blokadi početka pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije o članstvu u Evropskoj uniji, Makron je rekao da te dvije države nisu primarni izvor zabrinutosti na Balkanu.

„Ako ste zabrinuti za taj region, prvo pitanje nije Makedonija, niti Albanija, nego Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja otkucava tik pored Hrvatske i koja se suočava sa problemom džihadista povratnika“, kazao je Makron.

Emanuel Makron
Makron(Foto: Reuters)

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio da „BiH nije prijetnja nikome“.

On je u pisanoj izjavi istakao da su međunarodne institucije i agencije, kao i Stejt department SAD „vrlo jasno konstatovali da je BiH postigla značajan napredak u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma“.

Zvidzić navodi da je zaustavljen odlazak građana BiH na strana ratišta, i da bilo koji građanin BiH nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu bilo gdje u svijetu, prenijela je Beta.

On je dodao da iz BiH na strana ratišta nije otišlo „niti manje, niti više građana nego iz bilo koje države regiona zapadnog Balkana ili Evrope“.

Portparol Islamske zajednice Muhamed Jusić je Makronove komentare opisao kao „skandalozne“.

„Iz BiH je na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana (većinu su činile žene i djeca), iz Francuske preko 1.900, duplo više nego iz ijedne druge zapadno-evropske države... Problem stranih boraca i povratnika sa sirijsko-iračkog ratišta je ozbiljan izazov za većinu evropskih država i ne znam zašto bi to trebalo da bude problem samo za Bosnu“, kazao je Jusić.

„Pravdati svoju odluku da se zaustavi evropski put zemalja sa muslimanskom većinom na Balkanu ovako iskonstruisanim tvrdnjama je više nego skandalozno.“ Agencija Asošiejtid pres je 2015. objavila da je Francuska „vodeći evropski izvoznik džihadista“ - sa skoro 1.600 od oko pet hiljada boraca koji su sa kontinenta pošli u Irak i Siriju.

Prema podacima bosanske obavještajne službe, 241 odraslih i 80 djece je pošlo iz BiH ili bosanske dijaspore u Siriju ili Irak od 2012. do 2016.

Mnogi su na Tviteru kritikovali Makronove komentare.

„Što više Makron objašnjava svoje stavove o Balkanu, to je jasnije da su oni zasnovani na neznanju, pristrasnosti i aroganciji. Tempirana bomba Evrope nije Bosna, nego nevoljnost zapadne Evrope da shvati da je Evropa veća od njene zapadne polovine“, komentarisao je Florijan Biber, profesor na Univerzitetu u Gracu.

Neki su primijetili da izjave poput Makronovih liče na one koje godinama ponavljaju predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, njen kabinet i hrvatski poslanici, da je BiH nestabilna i da je pod kontrolom militanata.

Makron je u intervjuu za ugledni britanski nedjeljnik takođe rekao da je NATO klinički mrtav i upozorio Evropu da se više ne može oslanjati na SAD kada je u pitanju odbrana saveznika. Makron smatra da EU mora uzeti pitanje odbrane u svoje ruke. Njegovi komentari su izazvali zabrinutost nekih evropskih zvaničnika, a njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da su „drastični“ i da saradnja u NATO-u funkcioniše.

Komšić pozvao Makrona u posjetu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je juče izjavio da u BiH nema terorističkih napada i pozvao francuskog predsjednika da posjeti tu zemlju i lično se uvjeri kakvo je stanje kada je u pitanju opasnost od terorizma.

Komšić je upoznao francuskog ambasadora u BiH Gijoma Rusona sa tačnim podacima, kojima raspolaže BiH i partnerske zemlje, o broju osoba iz ove države koje su se nalazile ili se još nalaze na stranim ratištima, uključujući žene i djecu.

On je ambasadora pozvao na razgovor kako bi razjasnio stavove koje je Makron iznio u intervjuu za „Ekonomist“.

Komšić je na sastanku sa Rusonom naglasio da BiH uspješno učestvuje u borbi protiv terorizma i ekstremizma i obavijestio ga da je učestvovanje u stranim oružanim formacijama krivično djelo po zakonodavstvu BiH, te o tačnom broju do sada procesuiranih povratnika sa stranih ratišta.