Dodik: BiH neće priznati Kosovo

"Pratimo politiku Srbije, nismo spremni da damo saglasnost da Bosna prihvati nezavisnost Kosova i to se neće desiti. (...) RS o Kosovu prati politiku Beograda i Srbije, učinićemo sve što ta politika odluči"
85 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2018. 12:25h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da će Republika Srpska po pitanju Kosova pratiti stav i politiku Srbije i da se to neće promjeniti.

"Pratimo politiku Srbije, nismo spremni da damo saglasnost da Bosna prihvati nezavisnost Kosova i to se neće desiti. (...) RS o Kosovu prati politiku Beograda i Srbije, učinićemo sve što ta politika odluči", rekao je Dodik na konferenciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je međunarodna zajednica pokazala da ima dvostruke aršine i različite kriterijume.

"Odjednom međunarodna zajednica ćuti. Gotovo cinično zvuči da je u tom momentu represije takozvane kosovske policije EU izašla sa zahtjevom za smirivanjem tenzija i neupotrebom sile", naveo je predsjednik RS.

On je rekao da ne vjeruje u stav međunarodne zajednice jer ona samo teži da zaštiti svoje ranije odluke, kako na Kosovu tako i u BiH.

"Pozicija međunarodne zajednice je jasna. Mi smo njima zahvalni za pomoć, želimo da razgovaramo ali nismo spremni da budemo vođeni i da nam se naređuje", izjavio je Dodik i kao primjer naveo pritisak stranih ambasadora na predstavnike Srba u institucijama BiH da prihvate izmjene izbornog zakona.

Bonus video: