Zvizdić: BiH nema definisan stav o "mini šengenu"

Kako je naveo predsjedavajući savjeta ministara BiH, brisanje granica je "nelogično" u regionu u kome sve granice nisu definisane
693 pregleda 0 komentar(a)
Zvizdić, Foto: AP
Zvizdić, Foto: AP

Predsjedavajući savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, izjavio je danas u Skoplju da BiH nije ni na kom nivou učestvovala u definisanju inicijative o "mini šengenu" i da o njoj nema definisan stav.

"BiH će svoj stav donijeti u skladu s procedurama i poslije ozbiljne analize institucija, poslovne zajednice i eksperata. Dobili smo neke garancije da inicijativa ne predstavlja pokušaj supstitucije evrointegracija, niti da se derogiraju postojeći regionalni sporazumi poput CEFTA", izjavio je Zvizdić i dodao da evrointegracije ostaju "primarni fokus" BiH.

On je naveo da je neophodno da institucije BiH budu zvanično upoznate sa "sadržajem i očekivanim koristima" inicijative i modelima za uklanjanje carinskih barijera.

Kako je naveo Zvizdić, brisanje granica je "nelogično" u regionu u kome sve granice nisu definisane.

Zvizdić je rekao i da je dobro da se sastanci regionalnih lidera više ne održavaju samo u evropskim prijestonicama, već i u samom regionu.

Prema njegovim riječima, treba raditi na ekonomskoj saradnji u regionu, jer ona doprinosi političkoj saradnji.

Bonus video: