PRODUBLJENE PODJELE U ODNOSIMA PRIŠTINE I TIRANE

Kurti kritikovao Ramu zbog "mini Šengena": Prvo dogovor sa Kosovom, tek na kraju Beograd

Kurti smatra, između ostalog, da je albanski premijer trebalo da sačeka formiranje nove kosovske vlade
2935 pregleda 3 komentar(a)
Rama, Foto: AP
Rama, Foto: AP

Balkanski "mini Šengen" ozbiljno je produbio podjele u odnosima Prištine, koja tu inicijativu smatra "ishitrenom i nepotebnom", i Tirane, čiji premijer Edi Rama, učesnik dva do sada održana sastanka, u Novom Sadu i Ohridu, smatra veoma korisnom za sve zemlje regiona.

To je tema kojom se danas bave svi prištinski mediji, nakon što je premijer Albanije Edi Rama poručio u utorak, da suprotstavljanje Prištine inicijatvi, kojom se obezbjeđuje bolji protok ljudi, roba i usluga, između zemalja Balkana, ugrožava spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa.

Rama je to rekao i u obraćanju novinarima u Ohridu, a potom je gostujući na Top čenelu ponovio da je dugo objašnjavao kandidatu za premijera Kosova, Aljbinu Kurtiju, u čemu je značaj procesa "mini-Šengena" i da bi bio veoma iznenađen ako on to ne razumije, jer je, kako je dodao, Kurti dovoljno inteligentan.

"Ako se pretvara da razumije ili ne razumije, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku. Ne vjerujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije", rekao je tada Rama.

Kurti je potom kritikovao Albaniju i premijera Edija Ramu, poručivši da je albanski premijer trebalo da sačeka formiranje nove kosovske vlade, da je ta inicijativa ne samo "ishitrena i pogrešna", već da je Albanija trebalo da taj projekat pokrene s Prištinom, a ne s Beogradom.

"Novi Sad i Ohrid su bili greška, Ne počinje se sa Srbijom. Počinje se dogovorom Kosova i Albanije, nastavlja dogovorom Hrvatska-Bugarska, a zatim zvanično Sarajevo, Podgorica i Skoplje, pa tek na kraju Beograd", naveo je Kurti.

Identičnog stava je i kandidatkinja za premijera kosovske vlade Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, prenosi Tanjug.

Ona je za prištinske medije rekla da je uvjerena da je Rama o balkanskom "mini-Šengenu" razgovarao najprije s Prištinom ubijedili bi ga, kaže, da je ona loša za Kosovo.

Prištinski analitičari konstatuju da je incijativa, koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a priključili su joj se premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, samo produbila podjele u odnosima Prištine i Tirane, a krivicu za to vide u objema stranama nespremnim da ojačaju međusobne odnose.

Prištinski Zeri podsjeća da je od prvog sastanaka kosovske vlade i vlade u Tirani, u januaru 2014, potpisana desetina sporazuma o zajedničkom strateškom upravljanju i evroatlantskom vizijom, koji se, međutim, u praksi ne sprovode.

Ovu zategnutost u odnosima Prištine i Tirane komentarisao je lider kosovskog Pokreta za ujedinjenje Valon Murati, upozorivši da će nastavljanjem takvog trenda, Kosovo imati nesagledive posljedice.

"Kosovski centrizam je antialbanski i, naravno, u budućnosti će uticati i na napuštanje socijalne i nacionalne kohezije na Kosovu, otvarajući tako opasne kapije za budućnost Kosova i Albanaca", napisao je Murati na svom profilu na Fejsbuku.

Istakao je da ako nova kosovska vlada krene tim putem, koji, kako je naveo, promoviše DSK, Priština će trpjeti veliku štetu, a posebno u odnosima s Albanijom.

"Kosovocentrizam nije samo antialbanski, već otvara i vrata ksenofobiji u našem društvu. Shodno tome, kosovocentrizam je takođe antievropska vrijednost, jer ono što je ikada dokazano na ovim prostorima, samo je albanski identitet koji objedinjuje svu složenost da je Albanac sam po sebi evropska vrijednost", naveo je Murati.

Prištinski analitičari koji se protive "mini-Šengenu" smatraju da je učešćem Albanije na sastancima u Novom Sadu i Ohridu, a naredni je zakazan za decembar u albanskom gradu Draču, Edi Rama pomogao Beogradu.

Rama, kažu, nije ukazao šta Tirana i Priština mogu imati od te inicijative, kao i od, kako kažu, čestih susreta albanskog premijera sa srpskim predsjednikom.

Politikolog Sulejman Mehazi kaže da balkanski "mini-Šengen" nije ništa drugo nego, kako kaže, "rusko-pravoslavni uticaj" i da je zato Ramino učešće u toj inicijativi opasno za njega, Albance, ali i za cijeli Balkan, EU i SAD.

Mehazi smatra da bi Rama stoga morao da bude oprezniji, jer učešćem Albanije u toj inicijativi on podržava, kako kaže, "genocide, silovanja, ubistva, srpske deportacije građana Kosova, podržava sva Miloševićeva ružna djela".

Prema njegovim riječima, sastanak Rame, Vučića i Zaeva u Ohridu je za, kako navodi, "objedinjavanje pravoslavno-ruskih snaga protiv naprednih i demokratskih snaga EU i SAD".

"Nesvjesna tvrdoglavost navela je Ramu da napusti američko i evropsko Kosovo i pridruži se pravoslavnom mini šengenu Vučiću, ruskom Zaevu i Putinu. Kao što se vidi, Srbija je za Ramu vrjednija od cijelog albanskog Kosova", rekao je Mehazi za prištinsku Bota sot.

Isto kaže i profesor Enver Bitići, koji smatra da je "mini-Šengen" odstupanje od evropskih integracija, te da je Rama podržao "balkansku uniju" sa svim bivšim jugoslovenskim državama, minus Slovenija plus Albanija.

"Ova vrsta ujedinjenja je volja arogantnih i autoritativnih balkanskih vođa, Edija Rame i Aleksandra Vučića. I ako predsjednik Srbije zna da je ova inicijativa u interesu njegove zemlje, zašto premijer Albanije trči za srpskim, a protiv albanskog interesa? Ovo je zagonetka...", smatra Bitići.