"sprda se sa međunarodnom zajednicom"

Đurić: Kurti je opasnost po region i Evropu

"On po diktatorskim receptima iz 30-ih godina prošlog vijeka obesmišljava princip mirnog rješavanja kriza i dijaloga, poručujući da ne želi razgovore s Beogradom, već dijalog o dijalogu, što je eufemizam za potpuni izostanak dijaloga", ocijenio je Djurić u pisanoj izjavi
2317 pregleda 3 komentar(a)
Đurić, Foto: Miloš Miškov/Betaphoto
Đurić, Foto: Miloš Miškov/Betaphoto

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da kandidat za premijera Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope.

Đurić je rekao da Kurtijev cilj nije bolji život Albanaca, već "nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima".

"On po diktatorskim receptima iz 30-ih godina prošlog vijeka obesmišljava princip mirnog rješavanja kriza i dijaloga, poručujući da ne želi razgovore s Beogradom, već dijalog o dijalogu, što je eufemizam za potpuni izostanak dijaloga", ocijenio je Djurić u pisanoj izjavi.

U izjavi piše da se Kurti "sprda" s međunarodnom zajednicom i njenim nastojanjima da pomogne stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, što mu "za sada uspijeva i prolazi bez ikakvih sankcija".

"Njegova jasna namjera je da u što većoj mjeri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod prijetnjom sile", piše Đurić.

Istakao je da Srbija "nikada neće posustati pred prijetnjama neprijatelja demokratije i mira", i uložiće politička, diplomatska i "sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju" da bi "obuzdala piromana Kurtija i njegove najekstremnije pristalice".

Po rečima Đurića, predsjednik Srbije Aleksandar "Vučić je čvrst garant da će svaka mogućnost izbjegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena".

Posle ocjene da je "Kurti odavno izašao iz okvira mirnodopske retorike i političke prakse", Đurić je naveo da je "posljednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom jedan palikuća spriječi u svojim opasnim namjerama".